ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χωρίς το δάνειο, θα είχαμε κηρύξει στάση πληρωμών»

«Χωρίς το δάνειο, θα είχαμε κηρύξει στάση πληρωμών»
Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα είχε ήξδη κηρύξει στάση πληρωμών...

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα είχε ήδη κηρύξει στάση πληρωμών χωρίς το δάνειο των 110 δισ. ευρώ εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ. «Χωρίς το δάνειο, η Ελλάδα θα είχε ήδη κηρύξει στάση πληρωμών, με καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική της συνοχή» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι παρά τις αντιδράσεις εναντίον της συμφωνίας με την τρόικα, δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι απολύτως αναγκαία. Ωστόσο, παρά την αναγκαιότητά τους δεν είναι επαρκή για την οικονομική ανόρθωση της χώρας, καθώς απουσιάζει το αναπτυξιακό στοιχείο.

«Απουσιάζει για παράδειγμα η ανακατανομή των πόρων του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, ενώ η αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας προστέθηκε μόλις πρόσφατα στο διαθέσιμο σύνολο μέτρων, προκαλώντας ακατανόητες και παράλογες αντιδράσεις» επεσήμανε.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η μετάβαση από το τρέχον στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο διευκολύνεται από τα σταθεροποιητικά και διαρθρωτικά μέτρα της Συμφωνίας, χωρίς να είναι επαρκή. «Η αγορά εργασίας πρέπει να «μεταφέρει» εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, δηλαδή περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού, από κλάδους μη εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών σε κλάδους εξωστρεφείς» υποστήριξε.


Όσον αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, υπογράμμισε ότι η υπερίσχυσή τους έναντι των επιχειρησιακών δεν επαρκεί, παρά το γεγονός ότι προσδίδει ευελιξία στο σύστημα.

«Απαιτούνται και ενεργές πολιτικές απασχόλησης κατά το Σκανδιναβικό ή Γερμανικό πρότυπο, και, κυρίως, νέες επενδύσεις στους κλάδους που το νέο αναπτυξιακό πρότυπο ευνοεί», δήλωσε.

Πηγή: newscode.gr