ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία ΒΙΑΝΕΞ-Lilly: Επιτυχία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Συνεργασία ΒΙΑΝΕΞ-Lilly: Επιτυχία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Με μια πολύ σημαντική συμφωνία επιβεβαιώνεται ο ηγετικός ρόλος της ΒΙΑΝΕΞ στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ένα deal που αποτελεί μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και πραγματικό success story, το οποίο ανακοινώνεται επισήμως την Πέμπτη, σε ειδική εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.


Πρόκειται για τη συνεργασία της ΒΙΑΝΕΞ με την πολυεθνική Lilly και αφορά στην παραγωγή 12 εκατ. τεμαχίων βανκομικύνης για τις διεθνείς αγορές από την ελληνική παραγωγική εταιρεία. Το Voncon είναι ένα ενέσιμο αντιβιοτικό φάρμακο που χορηγείται για νοσοκομειακές και ανθεκτικές λοιμώξεις.

Η παραγωγή βανκομικύνης, η πατέντα της οποίας έχει λήξει εδώ και δεκαετίες καθώς πρόκειται για παλιό αντιβιοτικό ενάντια σε λοιμώξεις, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη. Ωστόσο η ΒΙΑΝΕΞ διαθέτει τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία και παράγει το φάρμακο Voncon για λογαριασμό της Lilly για την ελληνική αγορά.

Η συμφωνία αποτελεί διεθνή επικύρωση της άρτιας τεχνογνωσίας της ΒΙΑΝΕΞ και επιβράβευση για την επιμονή της στα καλύτερα ελληνικά μυαλά για τη στελέχωση του επιστημονικού της δυναμικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΒΙΑΝΕΞ δεν έχει προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας ή μισθών παρά την οικονομική κρίση, με σεβασμό στην Ελλάδα την οποία πρεσβεύει επάξια στο εξωτερικό και στους χιλιάδες εργαζομένους της.

Η συγκεκριμένη συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του φαρμακευτικού φόρουμ του ΕΒΕΑ, EPhForT (EBEA Pharmaceutical Forum Team), στο οποίο επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της Φαρμασέρβ Lilly και πρώην πρόεδρος του ΣΦΕΕ Διονύσης Φιλιώτης.

Με τη συνεργασία της Lilly με τη ΒΙΑΝΕΞ, η Ελλάδα μετατρέπεται ουσιαστικά σε «κόμβο» παραγωγής του συγκεκριμένου φαρμάκου με προορισμό την παγκόσμια αγορά και κύρια κατεύθυνση της παραγωγής την Κίνα. Ιδιαίτερα, σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις του φαρμάκου πλήττονται από την πολιτική περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, το σημαντικό αυτό deal θα ενισχύσει το εξαγωγικό προφίλ της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.