ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο για ενδεχόμενη υποτίμηση

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο για ενδεχόμενη υποτίμηση
Σε κατάσταση ελεγχόμενου συναγερμού βρίσκεται τις τελευταίες...

Σε κατάσταση ελεγχόμενου συναγερμού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θέλοντας να οργανώσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την "άμυνα" της χώρας σε περίπτωση που η S&P και οι υπόλοιποι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υλοποιήσουν τις απειλές τους για νέα υποβάθμιση της χώρας.

Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα που έστειλε χθες η S&P και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για προειδοποίηση, στην περίπτωση που η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου δεν καταλήξει σε κάποιο ανεκτό, στα όρια του θετικού, αποτέλεσμα.

Για το λόγο αυτό μελετούν κι όλους τους τρόπους αντίδρασης, που διαθέτουν, προκειμένου να απαντήσουν σε μια ενδεχόμενη υποτιμητική επίθεση. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης, γρηγορότερα απ’ ότι αρχικά υπολογίζονταν, του πακέτου εγγυήσεων των 30 δις. ευρώ, το οποίο αποφασίσθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους κι έκτοτε παραμένει χρυσή εφεδρεία του συστήματος. Με την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα στηριχθεί η ρευστότητα της αγοράς, αν κι εφόσον βεβαίως κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Ωστόσο, κοινή είναι η αίσθηση ότι μόνο αυτή η κίνηση δεν θα είναι αρκετή, για την αντιμετώπιση μιας αρνητικής εξέλιξης. Ιδιαίτερα τώρα, που το spread του ελλληνικού 10ετούς ομολόγου, φαίνεται να έχει πάρει εκ νέου την ανιούσα και να διαπραγματεύεται ήδη, πάλι, πάνω από το όριο των 900 μονάδων βάσης.

Πηγή: www.newscode.gr