ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγίες για το νέο σύστημα υποβολής του ΦΠΑ

Οδηγίες για το νέο σύστημα υποβολής του ΦΠΑ

Οδηγίες για τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ με βάση το νέο σύστημα που έχει τεθεί σε εφαρμογή δίνει με εγκύκλιο του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η χρεωστική περιοδική δήλωση μπορεί να υποβληθεί και να γίνει αποδεκτή εφόσον καταβληθεί ποσό τουλάχιστον δέκα ευρώ (10,00), για τις εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται από 1.6. 2013 και τις εκπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται από 1.7.2013.

H καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των χρεωστικών δηλώσεων είναι η 20η ημέρα που ακολουθεί τη φορολογική περίοδο και όχι η 26η που ήταν σε ισχύ έως σήμερα.

Στην περίπτωση εμπρόθεσμης δήλωσης, το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση ισούται με το πενήντα τοις εκατό (50%) του χρεωστικού υπολοίπου αφού αφαιρεθεί το ποσό που καταβλήθηκε με την υποβολή της δήλωσης και αυτή καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις δημόσιες υπηρεσίες του μήνα υποβολής της δήλωσης. Η δεύτερη δόση ισούται με το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό (50%) του χρεωστικού υπολοίπου, προσαυξημένο κατά δύο τοις εκατό και καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις δημόσιες υπηρεσίες του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβλήθηκε η δήλωση. Τα ποσά των δόσεων που δεν καταβάλλονται καθίστανται ληξιπρόθεσμα την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα κατά τον οποίο είναι πληρωτέα εκάστη δόση.

Σημειώνεται ότι εφόσον με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται ποσό που καλύπτει ή υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του χρεωστικού υπολοίπου δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής ποσού στο τέλος του μήνα υποβολής της δήλωσης και το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται στο τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβλήθηκε η δήλωση προσαυξημένο κατά δύο τοις εκατό (2%).

Το σύνολο του οφειλόμενου φόρου βεβαιώνεται μαζί με την προσαύξηση του 2% επί της δεύτερης δόσης με την υποβολή της δήλωσης καθώς και ότι εξακολουθεί να υπάρχει υποχρέωση καταβολής της προσαύξησης που υπολογίζεται για το οφειλόμενο ποσό της δεύτερης δόσης (στο τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβάλλεται η δήλωση), ανεξάρτητα εάν το ποσό ή μέρος αυτού καταβληθεί έως το τέλος του μήνα υποβολής της δήλωσης.

Η υποβολή της χρεωστικής δήλωσης μέσω του ειδικού δικτύου ΤΑΧΙSnet οριστικοποιείται (γίνεται αποδεκτή) κατά το χρόνο που καταβάλλεται το ποσό που αναγράφεται στην ταυτότητα πληρωμής. Μέχρι τον ανωτέρω χρόνο η δήλωση μπορεί να διαγραφεί και να υποβληθεί εκ νέου. Μετά το χρόνο αυτό οποιαδήποτε διόρθωση γίνεται με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Η πιστωτική ή μηδενική δήλωση οριστικοποιείται κατά το χρόνο υποβολής της στο ειδικό δίκτυο TAXISnet.

Στην περίπτωση που το ποσό του οφειλόμενου φόρου δεν υπερβαίνει το ποσό των εκατό ευρώ (100,00 Euro), το υπόλοιπο του μη καταβληθέντος με τη δήλωση φόρου καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα υποβολής της δήλωσης.