ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντείνονται οι “απειλές” των αξιολογητικών οίκων στην Ελλάδα

Εντείνονται οι  “απειλές” των αξιολογητικών οίκων στην Ελλάδα
Με τη δαμόκλειο σπάθη των νέων υποβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης θα πορεύεται από εδώ και στο εξής η...

Με τη δαμόκλειο σπάθη των νέων υποβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης θα πορεύεται από εδώ και στο εξής η ελληνική οικονομία. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες, από κύκλους της αγοράς, ανέφεραν ότι μετά την S&P και τη Fitch, δεν αποκλείεται τη σκυτάλη των προειδοποιήσεων να πάρει ο τρίτος της "παρέας" κι εν προκειμένω η Moody's. Σύμφωνα μάλιστα με μια πιο ακραία εκδοχή, αυτή η τελευταία δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση χωρίς καν να προειδοποιήσει. Το σενάριο αυτό, ωστόσο, κρίνεται ακραίο, αλλά είναι ενδεικτικό του κλίματος, που, αργά αλλά σταθερά, αρχίζει να καλλιεργείται εκτός κι εντός Ελλάδας.

Ο δε αντίκτυπος αυτής της αρνητικής περιρρέουσας ατμόσφαιρας φαίνεται αμέσως στη διαμόρφωση των spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων, τα οποία διαπραγματεύονται πλέον πάνω κι από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων βάσης, με συνεχείς ανοδικές τάσεις. Το δε γεγονός ότι αντίστοιχο κλίμα διαμορφώνεται και για τα πορτογαλικά spreads, αυτή τη φορά, μάλλον δεν καθησυχάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο πληροφορείται ότι η προσφυγή της Λισσαβόνας στο μηχανισμό διάσωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι ενδεχομένως θέμα μερικών εβδομάδων και τίποτα περισσότερο. Γι αυτό κι όλοι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Προς το παρόν, ελεγχόμενου. Κι αυτό γιατί διάχυτη είναι η ελπίδα ότι στις 25 Μαρτίου, στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών της ΕΕ, θα βρεθεί τελικώς μια λύση, βιώσιμη, για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης. Αν και η Γερμανία επιμένει στην ικανοποίηση όλων των αιτημάτων της, γεγονός το οποίο κάνει το σχετικό έργο ακόμα δυσκολότερο και τις ισορροπίες ακόμα πιο λεπτές.

Πηγή: newscode.gr