ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγούμαστε σε νέα πετρελαϊκή κρίση;

Οδηγούμαστε σε νέα πετρελαϊκή κρίση;
Φόβους για την εκδήλωση μιας νέας πετρελαϊκής κρίσης δημιουργεί η κούρσα ανόδου που καταγράφει...

Φόβους για την εκδήλωση μιας νέας πετρελαϊκής κρίσης δημιουργεί η κούρσα ανόδου που καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, μετά τις ταραχές στη Λιβύη και τη βόρεια Αφρική. Οι περισσότεροι ωστόσο ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αποκλείοντας αυτήν την πιθανότητα.

«Δεν διανύουμε νέα πετρελαϊκή κρίση, τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση» δήλωσε στη Ντόιτσε Βέλλε o Λέον Λέσους, από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία με έδρα στο Αμβούργο.

Ο Λέσους μάλιστα υποστηρίζει ότι ο λόγος για τον οποίο ο «μαύρος χρυσός» καταγράφει «ράλι» ανόδου οφείλεται, πέραν των φόβων των επενδυτών για τη δυνατότητα ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς, στην αύξηση της ζήτησης, καθώς η Κίνα χρειάζεται μεγάλες ποσότητες πετρελαίου ενώ ο βαρύς χειμώνας σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενίσχυσε τη ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος για μια νέα πετρελαϊκή κρίση δεν έχει εκλείψει, εκτιμά ο Λέσους, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επέκτασης των ταραχών και σε άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία. «Εάν συμπαρασυρθεί και αυτή τότε, τότε αυτό θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου και θα οδηγούσε σε τιμές που είδαμε το 2008, όταν ξεπέρασαν τα 150 δολάρια το βαρέλι» προβλέπει.

Ποιοι επωφελούνται από την κρίση στη Λιβύη;

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι έχουν δει τα κέρδη τους να ανεβαίνουν μετά την κρίση στη Λιβύη. Η Ρωσία έχει ήδη διπλασιάσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει προς τη Γαλλία, ενώ οι ρωσικές εταιρείες Lukoil, Rosneft και Gazprom βλέπουν τα κέρδη τους να διαμορφώνονται σε επίπεδα ρεκόρ.

πηγή: newscode.gr