ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγγλία: Δριμεία κριτική στις τράπεζες

Αγγλία: Δριμεία κριτική στις τράπεζες
Οι τράπεζες προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους εις βάρος των πελατών, δηλώνει ο Διοικητής της Τράπεζας της...

Οι τράπεζες προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους εις βάρος των πελατών, δηλώνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο Mervyn King αμφισβήτησε το σύστημα πριμοδοτήσεως και προειδοποίησε ότι η αποτυχία για τη μεταρρύθμιση του τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άλλη οικονομική κρίση. Σε συνέντευξή του στη Daily Telegraph, είπε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι κέρδισαν χρήματα από "αφελείς ή ανυποψίαστους πελάτες".

Αναφέρεται στο σχέδιο Merlin, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να περιοριστούν τα μπόνους και να ενισχυθεί η χορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε κάποιο μέτρο σε σχέση με τους μισθούς και τα κέρδη. Ο Mervyn King επισημαίνει ότι "δημιουργήσαμε ένα τραπεζικό σύστημα που περιείχε τους σπόρους της δικής του καταστροφής".

Αναφέρεται στο "too big to fail" το οποίο παραμένει ανεπίλυτο και πιστεύει ότι δεν πρέπει να έχει θέση σε μια οικονομία της αγοράς. Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να υπάρξει μια επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο κ. King δήλωσε: "Ναι. Το πρόβλημα είναι ακόμα εκεί. Η αναζήτηση αποδόσεων συνεχίζεται. Οι ανισορροπίες έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι".

Η συνέντευξη στην εφημερίδα έρχεται την στιγμή που ο Βρετανός υπουργός οικονομίας George Osborne ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι ο προϋπολογισμός στις 23 Μαρτίου θα είναι «φανερά υπέρ της ανάπτυξης». Ο κ. Όσμπορν θα πει ότι 10 νέες επιχειρησιακές ζώνες θα συσταθούν στην Αγγλία, με στόχο την αναζωογόνηση της ανάπτυξης στις περιοχές που επλήγησαν σκληρά από την ύφεση.

Πηγή: newscode.gr