ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SZ: «Στο λαβύρινθο των οff shore εταιριών» της Ελλάδας

SZ: «Στο λαβύρινθο των οff shore εταιριών» της Ελλάδας

Αναφορά στην υπόθεση του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κάνει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Κάτω από τον τίτλο «στο λαβύρινθο των off shore εταιριών» η δημοσιογράφος Κριστιάνε Σλότσερ αναφέρεται στις φοροαπαλλαγές που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα για τους εφοπλιστές και σημειώνει για τον Βίκτωρα Ρέστη: «Ο δισεκατομμυριούχος χρησιμοποιούσε χρήμα και επιρροή για διάφορα εγχειρήματα εκτός της κύριας δραστηριότητάς του και δραστηριοποιήθηκε ως τραπεζίτης και εκδότης. Πλοία και ΜΜΕ: αυτά τα δύο συχνά συνδέονται στην Ελλάδα. Στον Ρέστη ανήκουν σημαντικά μερίδια της υψηλής σε κυκλοφορία εφημερίδας Πρώτο Θέμα, καθώς και μερίδιο στις εφημερίδες ΝΕΑ και ΒΗΜΑ και στο μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Mega».

Η γερμανίδα δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι «από το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, η ελληνική δικαιοσύνη έβαλε ήδη στο στόχαστρό της κάποιους λίγους επώνυμους επιχειρηματίες» και αναφέρεται στο παράδειγμα του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που βρίσκεται προφυλακισμένος για την υπόθεση παράνομων δανειοδοτήσεων από την Proton Bank σε εταιρίες συμφερόντων του.