ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «καλή» και «κακή» διασπάται η Probank

Σε «καλή» και «κακή» διασπάται η Probank

Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά την αδυναμία των μετόχων της Probank να καλύψουν την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.


Ανακοινώθηκε επίσημα η απόφαση για το διαχωρισμό της Probank σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με την πρώτη να μεταβιβάζεται στην Εθνική Τράπεζα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την αδυναμία των μετόχων της Probank να καλύψουν την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον για την Probank φέρεται να είχε εκδηλώσει το fund, Ellington, το οποίο όμως τελικώς δεν μετείχε στην αύξηση του κεφαλαίου. Το απόγευμα της Πέμπτης συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή και το γενικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αντικείμενο το ζήτημα της Probank.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Τράπεζα Probank ενημέρωσε αρμοδίως την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν κατέστη δυνατό να αντλήσει εντός της ταχθείσας σχετικής προθεσμίας τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διερεύνησε, στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης που προβλέπει ο νόμος 3601/2007, το ενδιαφέρον πιστωτικών ιδρυμάτων για την απόκτηση επιλεγμένων στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της Τράπεζας Probank και αποφάσισε τη μεταβίβασή τους στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., μετά από σχετική πρόταση της τελευταίας που έλαβε την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα προς μεταβίβαση στοιχεία παθητικού περιλαμβάνουν το σύνολο των καταθέσεων, ενώ τα προς μεταβίβαση στοιχεία ενεργητικού περιλαμβάνουν κυρίως τα δάνεια της τράπεζας (με εξαίρεση εκείνα που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση). Το ποσό της διαφοράς της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων παθητικού και ενεργητικού καταβάλλεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.
Η άδεια της Τράπεζας Probank ανακλήθηκε και η τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

Εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία PwC Business Solutions AE. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων με τη σειρά που ορίζει ο νόμος.

Οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Probank είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και η εξυπηρέτηση των πελατών της συνεχίζεται απρόσκοπτα.