ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ για τη δόση στην Ελλάδα

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ για τη δόση στην Ελλάδα

Σήμερα Δευτέρα πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης του 1,78 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Σε έκθεσή του για την κατάσταση στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις μειώσεις στις αποζημιώσεις και στη φορολογική επιβάρυνση, καθώς και την ψήφιση νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών μεταφοράς και ενέργειας.

Όσον αφορά στην έκθεση του ΔΝΤ για τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα, όπως νέα μείωση των επιτοκίων της, με σκοπό να ενισχυθεί η οικονομία της ευρωζώνης.

Ειδικά για την Ελλάδα, τονίζεται ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η προώθηση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Επίσης, το ΔΝΤ, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει εισηγήσεις του προς τις ελληνικές αρχές, οι οποίες αφορούν μέτρα για μείωση του κόστους εργασίας, για περαιτέρω διευκολύνσεις στους επενδυτές, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών στις αγορές προϊόντων και για τροποποίηση της νομοθεσίας στον τομέα των εξαγωγών.