ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαψεύδει τα σενάρια αναδιάρθρωσης κατά 30% του ελληνικού χρέους ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Διαψεύδει τα σενάρια αναδιάρθρωσης κατά 30% του ελληνικού χρέους ο Κλάους Ρέγκλινγκ
Ο επικεφαλής του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, διέψευσε την φημολογία...

Ο επικεφαλής του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, διέψευσε την φημολογία ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση χρέους κατά 30% με αντίστοιχο haircut.

«Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι αγορές εκτιμούν την κατάσταση διαφορετικά σε σχέση με τα επίσημα στελέχη που είναι υπεύθυνα για αυτό. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κρίσης μάθαμε ότι οι αγορές δεν έχουν πάντα δίκιο… Υποθέτω πως για ακόμη μια φορά η αγορά έχει κρίνει λάθος την κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος που τα spreads παραμένουν σε υψηλά επίπεδα».

«Υπάρχει ξεκάθαρη πίστη ανάμεσα στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ ότι το ‘Σχέδιο Α’, δηλαδή τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στην Ελλάδα, θα οδηγήσουν σε ένα αποδεκτό επίπεδο χρέους και πως δεν θα είναι απαραίτητα επιπλέον μέτρα», επεσήμανε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής του EFSF σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel τον Ιανουάριο , ήταν αυτός που πρότεινε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με την συμμετοχή του προσωρινού ταμείου διάσωσης.

Σύμφωνα με το περιοδικό και το δημοσίευμα, «το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της πληττόμενης από την κρίση Ελλάδας ανάγεται σε πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ». Ο κ.Ρέγκλινγκ πρότεινε στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης και στην Κομισιόν μία εθελοντική παραίτηση από τις απαιτήσεις αναφορικά με τα χρέη της Ελλάδας. «Το σχέδιο-Ρέγκλινγκ έχει καλές προοπτικές να εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου ως μέρος ενός συνολικού πακέτου για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης» ανέφερε τότε το περιοδικό.

Βέβαια το αποκαλούμενο και σχέδιο Ρέγκλινγκ , βάσει του οποίου το Ταμείο (EFSF) από τα μέσα που διαθέτει θα δώσει δάνειο στην Ελλάδα, με το οποίο θα επαναγοράσει ομόλογά της στην διαπραγματεύσιμη αξίας τους, φαίνεται να πέφτει στο κενό, μιας και η επίσημη γερμανική γραμμή είναι κατά της παρέμβασης του EFSF τόσο στην πρωτογενή όσο και στην δευτερογενή αγορά ομολόγων με χρήση των υπαρχόντων κονδυλίων του (η πραγματική του δυναμική υπολογίζεται στα 250 δις. Ευρώ, ενώ η ονομαστική του στα 440 δις. ευρώ).

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης πως δεν πιστεύει στην ένταξη άλλου κράτους-μέλους της Ευρωζώνης στον έκτακτο μηχανισμό βοήθειας:
«Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα», δήλωσε ο Klaus Regling σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό, όταν ρωτήθηκε εάν θα καταφύγει κάποια άλλη χώρα εκτός της Ιρλανδίας στο ταμείο των 440 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters.

«Για την Ισπανία δεν υφίσταται πλέον τέτοιου είδους αναγκαιότητα. Η Πορτογαλία χρειάζεται να κάνει πολλά ακόμα. Έχουμε αρκετά χρήματα αυτή τη στιγμή για να καλύψουμε και τις δύο χώρες, αλλά δεν φαίνεται να χρειάζεται προς το παρόν».

πηγή: newscode.gr