ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκε ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Πορτογαλίας

Αυξήθηκε ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Πορτογαλίας

Κατά το πρώτο 5μηνο 2013, ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας- Πορτογαλίας αυξήθηκε κατά 5% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2012, αποκλειστικά χάρις στην αύξηση του εμπορίου πετρελαιοειδών (+86%), σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας Πορτογαλίας.

Αυτό αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στην Λισαβόνα και σημειώνει ότι οι πορτογαλικές εισαγωγές από την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 16%, ενώ οι πορτογαλικές εξαγωγές στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2%, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος που εμφανίζει η χώρα μας έναντι της Πορτογαλίας κατά 28%, ήτοι σε 26 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία την εξεταζόμενη περίοδο οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών, η οποία αντισταθμίζει την μείωση κατά 5% των εξαγωγών των λοιπών αγαθών. Αντίστοιχα, εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι πορτογαλικές εξαγωγές στην Ελλάδα, κατέγραψαν μείωση κατά 24%. Χωρίς πετρελαιοειδή, το αποτέλεσμα του εμπορικού ισοζυγίου είναι πλεονασματικό για την Ελλάδα, με πλεόνασμα της τάξης των 2,9 εκατ. ευρώ (έναντι ελλείμματος 9,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2012).