ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στη δημοσιότητα ήρθε σήμερα η έκθεση του ΔΝΤ για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, ενώ περιέχει τόσο εύσημα όσο και αρκετές ενστάσεις.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα βιώνει το έκτο έτος της ύφεσης, σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι η παραγωγή (ΑΕΠ) έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25%, μετά την κορύφωσή της το 2007, το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου 27% και η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 57%.

«Αν οι αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός για το 2014 θα πρέπει και πάλι να επικεντρώνεται σε επώδυνες περικοπές δαπανών» αναφέρεται επίσης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα.

Γκρίνια υπάρχει και για την πορεία της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με αποτέλεσμα να μην πέφτει "ζεστό χρήμα" στην αγορά.

Στην έκθεση καταγράφονται επίσης αναλυτικά τα συμφωνηθέντα μέτρα μεταξύ ελληνικών Αρχών και δανειστών, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις βρίσκονται σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος και ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του έτους έως σήμερα είναι σε γενικές γραμμές συνεπή με τους στόχους του προγράμματος.

Ανάμεσα στις επισημάνσεις για μέτρα που δεν έχουν υλοποιηθεί, για καθυστερήσεις και κινδύνους που ελλοχεύουν, κατονομάζονται οι καθυστερήσεις στην τιμολόγηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, υπερβάσεις στις δαπάνες για την υγεία και σε αδυναμίες στον μηχανισμό είσπραξης φόρων.

«Διορθωτικές κινήσεις έχουν παρθεί για να βεβαιώσουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013-14 θα υλοποιηθούν. Λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα των ανισορροπιών μόλις πριν τρία χρόνια, η επίτευξη του στόχου του μηδενικού πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος θα ήταν ένα εντυπωσιακό επίτευγμα. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν αξιοσημείωτες καθυστερήσειςστη αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, στα έσοδα και στις ιδιωτικοποιήσεις. Σε συνέχεια της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, λαμβάνονται μέτρα για την περαιτέρω εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», σημειώνει η έκθεση.

Όσον αφορά στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η έκθεση πιέζει ώστε αυτή να εξακολουθεί να γίνεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ένα άλλο ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μεγάλες περικοπές ακόμη και κοινωνικά ευαίσθητων δαπανών:

«Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για την ικανότητα των Αρχών να βάλουν σε τάξη ένα σύστημα φορολόγησης ακινήτων τους επόμενους μήνες, το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει ήδη από το 2014 το υπάρχον σύστημα χωρίς σημαντική απώλεια εσόδων. Η επίτευξη υψηλών ποσοστών συμμόρφωσης θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, σε μια κουλτούρα όπου η συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι στιγμής ήταν ιδιαιτέρως φτωχή. Έτσι, αν και η τρέχουσα πρακτική της συλλογής φόρων μέσω των λογαρισμών ηλεκτροδότησης προφανώς δεν είναι μια μόνιμη λύση, οι Αρχές πρέπει να σκεφτούν την παράταση αυτού του τρόπου, με τις αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις περί συνταγματικότητας. Και εδώ, η αποτυχία ανάληψης δράσης θα είχε ως συνέπεια την ανάγκη για πολύ μεγαλύτερες περικοπές δαπανών μέσα στο 2014, σε σύγκριση με αυτές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών στοχευμένων περικοπών σε κοινωνικά ευαίσθητες δαπάνες».

Το ΔΝΤ επισημαίνει ακόμη ότι θα ανοίξει πέντε θέματα: το ζήτημα του ΑΕΠ, τον επαναϋπολογισμό των μέτρων για την περίοδο 2013-2014, το κενό των 4,3 δισ. ευρώ των επόμενων ετών, ενώ θα θέσει θέμα αλλαγών στην δομή του ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, καταγράφει επίσης τους τέσσερις κινδύνους για το πρόγραμμα προσαρμογής, ένα χρηματοδοτικό κενό 10,9 δισ. ευρώ και ένα δημοσιονομικό 4,3 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά της προβλέψεις για τα επόμενα έτη, το ΔΝΤ διατηρεί την πρόβλεψη για ύφεση 4,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάπτυξη 0,6% το 2014 κυρίως λόγω της τόνωσης των εξαγωγών και των επενδύσεων χάρη στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Ωστόσο εκτιμά ότι η κατανάλωση, ιδιωτική και δημόσια, θα συνεχίσει να υποχωρεί σημαντικά κυρίως λόγω της συνέχισης της πολιτικής λιτότητας και της μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Μάλιστα για να επιτευχθεί η παραπάνω πρόβλεψη για το ΑΕΠ, το Ταμείο εκτιμά ότι θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί και τα ημερομίσθια κατά 7% φέτος και κατά 1,5% το 2014 προκειμένου η συνολική μείωση απ' το 2010 ως το 2014 να φθάσει το 20%. Για το 2015 επιθυμεί οι μισθοί να παραμείνουν στάσιμοι και από το 2016 να υπάρξει μία μικρή αύξηση γύρω στο 2%.

Αναφορά γίνεται και για τις «εξόδους» από το δημόσιο, για «αντικατάσταση» των απολυθέντων με νέο προσωπικό, με τα «απαιτούμενα προσόντα», τονίζοντας ότι οι Αρχές έκλεισαν την ΕΡΤ τον Ιούνιο και ότι «ανοίγουν ένα μικρότερο, πιο αποτελεσματικό σταθμό» και ότι θα μπορούσε να επαναπροσλάβει ένα αριθμό πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση.