ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Welt: «Χαστούκι» του ΔΝΤ στη Γερμανία

Die Welt: «Χαστούκι» του ΔΝΤ στη Γερμανία

Περί κουρέματος του ελληνικού χρέους και πάλι ο λόγος στις σελίδες της εφημερίδας die Welt. Οι αρθρογράφοι αναφέρονται σε τηλεδιάσκεψη του Πόλ Τόμσεν με δημοσιογράφους, στους οποίους παρουσίασε την επίσημη εκδοχή για το ελληνικό χρέος, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι το σημαντικό είναι πως η ελληνική οικονομία εξυγιαίνεται με ένα αξιοθαύμαστο ρυθμό.

«Αυτά είναι στα λόγια, οι αριθμοί δείχνουν μια διαφορετική εικόνα» σημειώνουν οι δύο αρθρογράφοι του σχολίου. «Δεν συνδέεται με την ελλιπή ετοιμότητα της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, αλλά με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βελτιώνεται με αργότερους ρυθμούς από ό,τι πιστεύει η τρόικα. Εξ αυτού του λόγου η μείωση του χρέους γίνεται πιο αργά από ότι έχει σχεδιαστεί», σημειώνουν οι αρθρογράφοι.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε τρύπα χρηματοδότησης ύψους 4,4 δισ. για το 2014 και άλλων 6,5 δισ. για το 2015. Η άποψη του ΔΝΤ είναι ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να προέλθουν από τους Ευρωπαίους, θα κληθούν να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους για επιστροφή των δανείων, κάτι που φέρνει το ΔΝΤ σε μετωπική σύγκρουση με τη γερμανική κυβέρνηση. Ο Πόλ Τόμσεν υπενθυμίζει ότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να χαρίσουν 10 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που θα βαρύνει και τους φορολογούμενους των χωρών-δανειστριών. «Δεν πρόκειται για πραγματικό μυστικό» υπενθυμίζουν οι γερμανοί αρθρογράφοι. «Εκτός από τους υπεύθυνους στη γερμανική κυβέρνηση ο κάθε μυημένος στην υπόθεση από την κυβέρνηση ξέρει ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει κούρεμα. Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι το θέμα δυσαρεστεί τους ψηφοφόρους… στο τέλος όμως θα πρέπει να υποκύψουμε στην αλήθεια, όπως υπαραδέχονται κυβερνητικοί κύκλοι», καταλήγουν.

DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακάλεσε λόγω… Ελλάδας τον εκπρόσωπό της στο ΔΝΤ η Βραζιλία

Λαγκάρντ: Η Βραζιλία θα άλλαζε την ψήφο της για τη δόση στην Ελλάδα