ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμερικάνικη διαμεσολάβηση στην Ευρώπη και για το Ελληνικό χρέος

Αμερικάνικη διαμεσολάβηση στην Ευρώπη και για το Ελληνικό χρέος
Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς η χθεσινή επίσκεψη - αστραπή του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι..

Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς η χθεσινή επίσκεψη - αστραπή του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, στο Βερολίνο λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο στις Βρυξέλλες την Παρασκευή και οι σχετικές του δηλώσεις ερμηνεύονται ως στήριξη των ΗΠΑ και του προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα.

Οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές φάνηκαν να αιφνιδιάζονται από την επίσκεψη του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ στην Γερμανία, αλλά είναι γνωστό ότι η μη εξεύρεση λύσης για το πρόβλημα χρέους στην Ευρωζώνη μπορεί να μεταφέρει την κρίση και στις ΗΠΑ, ενδεχόμενο που ανησυχεί την αμερικάνικη κυβέρνηση. Ο κ. Γκάιτνερ είχε σειρά επαφών χθες με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Άξελ Βέμπερ, τον Γερμανό υπουργό οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε και τον υπουργό Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, με τον όποιο προχώρησαν σε δηλώσεις ενδεικτικές της στάσης της Γερμανίας.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάιτνερτ εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τις κυβερνήσεις που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα, η Ιρλανδία όπως και άλλες κυβερνήσεις εφαρμόζουν ιδιαίτερα δύσκολα προγράμματα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων». Ο Αμερικανός υπουργός εκτίμησε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων σχετικά με την συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Οι ηγέτες ολόκληρης της Ευρώπης, όχι μόνο ο παριστάμενος υπουργός (Σόιμπλε), έχουν πράξει μέχρι σήμερα ό,τι ήταν αναγκαίο και έχουν καταστήσει σαφές ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί στο εξής όχι μόνο για τη στήριξη του ευρώ αλλά και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές οικονομίες» ανέφερε ο κ. Γκάιτνερ.

«Οι συζητήσεις που είχα επιβεβαίωσαν την πεποίθησή μου ότι οι ευρωπαϊκές αρχές αντιλαμβάνονται τι είναι απαραίτητο να γίνει» δήλωσε ο Γκάιτνερ αναφερόμενος στις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στις προσεχείς Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οσον αφορά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος εκτιμώντας ότι καταγράφεται «σταδιακή ενίσχυση της οικονομίας σε παγκόσμια κλίμακα». «Βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση συγκριτικά με τρεις, έξι ή εννέα μήνες νωρίτερα» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον Σόιμπλε.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η παρέμβαση σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για όλη την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα, θυμίζει την αντίστοιχη παρέμβαση του πρόεδρου των ΗΠΑ στις 29 Απριλίου του 2010, όταν και συνομίλησε τηλεφωνικά με την Καγκελάριο Μέρκελ, λίγες μέρες πρίν αποφασιστεί η ενίσχυση της χώρας μας με το πακέτο των 110 δισ. ευρώ. Ανάλογη παρέμβαση είχε κάνει τότε και ο Τίμοθι Γκάιτνερ στις 23 Απριλίου του 2010 όταν και ζήτησε από τους Ευρωπαίου ομολόγους του να κινηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα.

Πηγή: newscode.gr