ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Kαταρχήν συμφωνία για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας»

ΕΕ: Kαταρχήν συμφωνία για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας»
Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, η τρίτη κατά σειρά στην ιστορία του ευρώ, θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις..

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, η τρίτη κατά σειρά στην ιστορία του ευρώ, θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

To περίφημο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» αναμένεται να απασχολήσει σήμερα την έκτακτη Σύνοδο. Όπως μετέδιδαν χθες μεγάλα πρακτορεία όπως το Bloomberg επικαλούμενα διπλωματικές πηγές οι 17 ηγέτες αναμένεται να καταλήξουν σε μια κατά αρχήν συμφωνία την οποία θα επικυρώσουν στην σύνοδο στις 24-25 Μαρτίου.
Σύμφωνα με το Reuters η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει κάτι παραπάνω σήμερα πέρα από το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, ενώ εκτός ατζέντας σύμφωνα με γερμανικές πηγές θα είναι η διαμόρφωση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και η ενδεχόμενη δυνατότητα παρέμβασης στις αγορές ομολόγων για χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ τονίζει: «Εύχομαι να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου». Ο Χ. Ρόμπεϊ προσθέτει ακόμη, ότι η συζήτηση των «17» θα επικεντρωθεί στο «συντονισμό των οικονομικών πολιτικών για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση» και πως ο ίδιος μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο θα παρουσιάσουν στους «17» τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρομπέι – Μπαρόζο παρουσίασαν ένα πιο «ήπιο» Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας καθώς δεν περιλαμβάνει τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών χωρών της ΕΕ, όπως την υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της ΑΤΑ των μισθών και τη μείωση των κρατικών χρεών με συνταγματική κατοχύρωση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Σύμφωνο που αναμένεται να εγκρίνουν αύριο οι «17» θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και θα μετονομαστεί σε «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, «τις υπόλοιπες πτυχές της συνολικής απάντησης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην επιστολή του, ζητά από τους «17» να αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την τελευταία τους συνάντησή στις 4 Φεβρουαρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι επιθυμεί «να δοθούν οι βασικές κατευθύνσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Μετά το πέρας της Συνόδου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα υπάρξει «κοινή δήλωση» η οποία θα αναφέρεται στην ανάγκη επίτευξης «συνολικής λύσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της λύσης, αναμένεται να αποσαφηνίσει το Συμβούλιο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα θα επιδιώξει να διασφαλίσει επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και μείωση του επιτοκίου δανεισμού, ενώ θέση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει «συνολική λύση» για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη εφημερίδα Bild η Καγκελάριος Μέρκελ είναι «ανοιχτή» στην ελαστικοποίηση των όρων δανεισμού της Ελλάδας αλλά απορρίπτει κάθε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους. Για την μείωση μάλιστα του επιτοκίου η Μέρκελ ζητά η Ελλάδα να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ενώ για την Ιρλανδία ζητά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε χθες συνάντηση με τον Νικολά Σαρκόζι στο Παρίσι και δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και θα συνεχιστούν, ενώ ευχαρίστησε την Γαλλία για την στήριξη της .

Πηγή: newscode.gr