ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση ενοικίων γραφείων

Πτώση ενοικίων γραφείων
Πτώση στις τιμές των ενοικίων γραφείων της Αθήνας, αποδεικνύει...

Πτώση στις τιμές των ενοικίων γραφείων της Αθήνας, αποδεικνύει παγκόσμια έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield με τίτλο «Office Space Across the World». Η πτώση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ζήτησης από επιχειρήσεις, αλλά κι εξαιτίας της ανάγκης τους να μειώσουν το λειτουργικό κόστος.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει η "Ημερησία", η ελληνική πρωτεύουσα, βρίσκεται στην 25η θέση μεταξύ 68 χωρών και 140 αγορών κατά τη διάρκεια του 2010. Η Αθήνα έχασε σε σχέση με το 2009, 7 θέσεις (βρισκόταν στη 18η θέση) με το ετήσιο κόστος χρήσης (ενοίκια και άλλα έξοδα) για γραφειακούς χώρους να κλείνει στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος στα 489 ευρώ/τ.μ. (περίπου 40 ευρώ/τ.μ. το μήνα ενώ το 2009 ήταν στα 504 ευρώ/τ.μ.).

ΑΚΡΙΒΗ

Παρά τη σημαντική πτώση, ωστόσο, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να είναι ακριβή για τις επιχειρήσεις που θέλουν να μισθώσουν γραφεία, αφού στην Αθήνα τα μισθώματα είναι υψηλότερα από χώρες όπως το Βέλγιο, η Δανία, η Τσεχία, η Αυστρία. «Η πτώση είναι αποτέλεσμα της μείωσης των ενοικίων και της ζήτησης γραφειακών χώρων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η όποια δραστηριότητα το 2010, πήγασε από τις ανάγκες των χρηστών για μείωση κόστους ή συγκέντρωση των διάσπαρτων υπηρεσιών τους σε ένα κτήριο.

Για το 2011 η κατάσταση αναμένεται να διατηρηθεί σταθερή κοιτάζοντας με αισιοδοξία προς το τελευταίο τετράμηνο του έτους όσον αφορά τα σύγχρονα κτήρια, ενώ περαιτέρω πτώση αναμένεται για τις παλαιότερες κατασκευές», τονίζει η Νίκη Σύμπουρα διευθύνουσα σύμβουλος της Proprius που εκπροσωπεί σε Ελλάδα και Κύπρο την Cushman & Wakefield. Το Χονγκ Κονγκ είναι η ακριβότερη πόλη για μίσθωση γραφείων με 1.931 ευρώ/τ.μ. το χρόνο και ακολουθούν το Λονδίνο με 1.872 ευρώ/τμ. και το Τόκιο με 1.334 ευρώ/τμ.

Στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η αγορά γραφείων παρέμεινε σταθερή ενώ υπήρξαν συγκεκριμένες περιοχές με έντονη ανάκαμψη, με σημαντικότερη αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, όπου τα ενοίκια στο City του Λονδίνου αυξήθηκαν 25% και στο West End 27%. Αύξηση των ενοικίων κατέγραψαν και οι αγορές σε Παρίσι και Μιλάνο με αντίστοιχα ποσοστά ανόδου 9% και 10%. Στον αντίποδα, τα ενοίκια σε Ιρλανδία, Ισπανία και Ελλάδα ήταν πτωτικά το ίδιο και στη Βουλγαρία και Ρουμάνια.

Πηγή: www.newscode.gr