ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tρείς στους δέκα εργοδότες συνεχίζουν τις απολύσεις

Tρείς στους δέκα εργοδότες συνεχίζουν τις απολύσεις
Oι απολύσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και στο...

Oι απολύσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνα για τις προοπτικές απασχόλησης της Manpower που έγινε σε δείγμα 751 εργοδοτών και δημοσιεύει η εφημερίδα "Ημερησία".

Περισσότεροι από 7 στους 10 εργοδότες δηλώνουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους. Οι 3 στους 10, ωστόσο, θα περιορίσουν κι άλλο τις θέσεις εργασίας. Το 7% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, το 17% μείωση και το 73% δεν προβλέπει καμία μεταβολή στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων.

Οι εργοδότες προβλέπουν αρνητικές προοπτικές για την απασχόληση καθώς ο σχετικός δείκτης είναι μειωμένος κατά 10% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 (και βελτιωμένος, κατά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010). Στο σύνολο των 9 τομέων της ελληνικής αγοράς εργασίας εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων που θα απασχολούν θα μειωθεί μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο, με τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις να προέρχονται από το χώρο των κατασκευών (-15%) και της μεταποίησης (-12%). Οι εργοδότες σε τρεις τομείς -χονδρικό και λιανικό εμπόριο, Δημόσιο και κοινωνικές υπηρεσίες και μεταφορές και επικοινωνίες- αναφέρουν προοπτικές απασχόλησης μειωμένες κατά 11%.

Οι κλάδοι

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, οι προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται μειωμένες και στους 9 τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Η σημαντικότερη μείωση, της τάξης των 21 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται στον κλάδο του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών υπηρεσιών. Ακολουθούν οι τομείς ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης αλλά και του τουρισμού (πτώση 14%) ενώ μείωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει και ο τομέας του εμπορίου.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται στους τομείς του τουρισμού και της μεταποίησης (παρουσιάζουν βελτίωση κατά 24 και 15 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα). Παράλληλα, βελτιωμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζονται οι προοπτικές προσλήψεων στον τομέα του εμπορίου. Ωστόσο, στους υπόλοιπους πέντε τομείς οικονομικής δραστηριότητας οι προοπτικές απασχόλησης είναι μειωμένες με αξιοσημείωτη την πτώση (κατά 7%) στον τομέα της Γεωργίας.

Αττική και Β. Ελλάδα

Στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής, οι εργοδότες αναμένουν ότι η απασχόληση θα κινηθεί πτωτικά, με το Δείκτη των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης να αγγίζει το -9%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα η μείωση φτάνει στο -13%. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι εκτιμήσεις των εργοδοτών και στις δύο περιφέρειες είναι χαμηλότερες. Στη Βόρεια Ελλάδα οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζουν μείωση της τάξης των 17 ποσοστιαίων μονάδων ενώ στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής μειώνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: www.newscode.gr