ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση της Ε.Ε για τις ελληνικές δεσμεύσεις

Ικανοποίηση της Ε.Ε για τις ελληνικές δεσμεύσεις
Την ικανοποίησή της εκφράζει η Ευρωζώνη για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας...

Την ικανοποίησή της εκφράζει η Ευρωζώνη για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα πώλησης δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ.ευρώ.

Στο τελικό ανακοινωθέν της έκτακτης Συνόδου Κορυφής αναφέρεται, πως τα κράτη μέλη του ευρώ θα πρέπει να νομοθετήσουν ένα δεσμευτικό πλαίσιο που θα εγγυάται εφεξής, τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Συμφώνησαν, επίσης, στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων, ο οποίος θα διαθέτει πόρους 500 δισ. ευρώ και θα διαδεχθεί τον υπάρχοντα, του οποίου οι πόροι ανέρχονται στα 440 δισ. ευρώ.

Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, αλλά και την ομόφωνη απόφαση των 17 της ζώνης του ευρώ.

Όσον αφορά στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» περιλαμβάνει μια σειρά αλλαγών στα εργασιακά με μειώσεις μισθών και στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και μια ρήτρα για τα κρατικά ομόλογα, που θα κυκλοφορούν από το 2013.

Προβλέπει ότι σε περίπτωση που η χώρα που εκδίδει αυτά τα ομόλογα φτάσει σε καθεστώς οικονομικής αφερεγγυότητας τότε θα υφίστανται τις επιπτώσεις όχι μόνο τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Διαβάστε επίσης: Κλείδωσε η συμφωνία 7,5 χρόνια επιμήκυνση, 1% μείωση επιτοκίου