ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επείγουσες οι αλλαγές στους οίκους αξιολόγησης»

«Επείγουσες οι αλλαγές στους οίκους αξιολόγησης»
Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν την Παρασκευή οι ευρωπαίοι ηγέτες...

Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν την Παρασκευή οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτήρισε επείγουσα την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, ένα ζήτημα που έθεσε ο έλληνας υπουργός

Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε να συζητήσουμε το ρόλο των οίκων αξιολόγησης. Πολλοί από τους υπουργούς εξέφρασαν την έκπληξή τους τόσο με το χρόνο υποβάθμισης της Ελλάδας όσο και με την ανάλυση που έγινε», ανέφερε.

Επίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εξελίξεις στη βιομηχανική δραστηριότητα των κρατών-μελών της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι οι εξαγωγές θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες και η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ωστόσο, εξέφρασε φόβους για νέα εκδήλωση πληθωριστικών πιέσεων μεσοπρόθεσμα.

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν επεσήμανε ότι η Πορτογαλία, μετά και το νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε, λίγο πριν την έναρξη του Συμβουλίου Κορυφής της Παρασκευής, αξίζει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Όσον αφορά τις ιρλανδικές τράπεζες, ο Όλι Ρεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην υλοποίηση των stress test, που θα δείξουν την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ιρλανδικός χρηματοπιστωτικός τομέας.

Πηγή: newscode.gr