ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος είναι ο «εφιάλτης» της Μέρκελ

Ποιος είναι ο «εφιάλτης» της Μέρκελ
«Ο εφιάλτης της Μέρκελ: η εκδίκηση των ψηφοφόρων», είναι ο τίτλος σε άρθρο της Financial Times με σκοπό να δείξει τον ρόλο της πολιτικής...

«Ο εφιάλτης της Μέρκελ: η εκδίκηση των ψηφοφόρων», είναι ο τίτλος σε άρθρο της Financial Times με σκοπό να δείξει τον ρόλο της πολιτικής στην επίλυση, στην καθυστέρηση ή στην αναβολή αποφάσεων σε σχέση με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με τις αγορές να χάνουν την πίστη τους την τελευταία στιγμή.

«Μερικές φορές η αποτύπωση διαρκεί εδώ και μήνες, μερικές φορές για εβδομάδες, μερικές φορές μόνο για μέρες». Το γεγονός ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε το σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες επισκιάστηκε από τη φρίκη στη Λιβύη και την Ιαπωνία, είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επιφυλακτική αντίδραση στις αγορές της Ευρώπης για κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει όμως, καμία αμφιβολία ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα επιστρέψει.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το θεμελιώδες ευρωπαϊκό πρόβλημα δεν είναι πλέον οικονομικό αλλά πολιτικό. Ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο σε χώρες που έχουν λάβει οικονομική βοήθεια όσο και στις χώρες που έχουν χρηματοδοτήσει. Αυτό αποτελεί σπορά δυσφορίας μεταξύ των εθνών, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για τους ηγέτες να κάνουν αναγκαίους συμβιβασμούς. Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, ζήτησε χαμηλότερο επιτόκιο με τον όρο να αυξήσει τον εξαιρετικά χαμηλό φορολογικό συντελεστή, μία παραχώρηση που καμία ιρλανδική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει. Ωστόσο, για τις γαλλικές και γερμανικές κυβερνήσεις θεωρείται επιτακτική ανάγκη, ασκώντας τεράστια πολιτική πίεση στον Enda Kenny, το νέο πρωθυπουργό.

Από την πλευρά της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ φοβάται την εκλογική καταστροφή. Με τον γερμανικό τύπο να «φωνάζει» κατά οποιασδήποτε μορφής δανείου, τα δικαστήρια να απειλούν ότι τα πακέτα διάσωσης είναι παράνομα και το πλέον ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, το Ελευθέρων Δημοκρατών να φέρεται ακατάπαυστα κατά του Ευρωπαικού μηχανισμού, οι κεντρώες κυβερνήσεις ανησυχούν για την άνοδο των εθνικιστικών και εξτρεμιστικών κομμάτων. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθούν συμφωνίες στην ΕΕ, η οποία επιδεινώνει την οικονομική κρίση, η οποία με τη σειρά της επιδεινώνει την πολιτική κρίση.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην σχέση Γερμανίας-Γαλλίας και επισημαίνει ότι πρόκειται για σχέση ισότητας. «Η Γερμανία χρειάζεται τη Γαλλία να αποκρύψει πόσο ισχυρή είναι και η Γαλλία χρειάζεται τη Γερμανία για να συγκαλύψει πόσο αδύναμη είναι. "Το πρόβλημα είναι ότι για να αποκρούσει την απειλή του πολιτικού ριζοσπαστισμού στη Γερμανία, η κ. Μέρκελ απαιτεί πολιτικές λιτότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα που θέτουν σε μακροπρόθεσμο κίνδυνο την πολιτική τους σταθερότητα. "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ξέρω αν θα είναι πιο φοβισμένοι με τις αγορές ομολόγων ή με τους δικούς τους ψηφοφόρους" .

Πηγή: newscode.gr