ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φιλική διευθέτηση οι «γκρίζες ζώνες» ΟΛΠ-Cosco

Σε φιλική διευθέτηση οι «γκρίζες ζώνες» ΟΛΠ-Cosco
Συνομιλίες που θα διαρκέσουν περίπου 10 με 15 ημέρες θα διεξαχθούν μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco...

Συνομιλίες που θα διαρκέσουν περίπου 10 με 15 ημέρες θα διεξαχθούν μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco, με στόχο την αποσαφήνιση και την τελική φιλική διευθέτηση των τριών «γκρίζων σημείων» της σύμβασης παραχώρησης των προβλητών 2 και 3 στο Ικόνιο.

«Αν δεν βρεθεί λύση τότε θα πάμε στο επόμενο στάδιο που είναι η διαιτησία και ο επιδιαιτητής θα είναι Έλληνας υπήκοος » ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης.

Πρώτο σημείο της διαφοράς είναι το εάν ο ΟΛΠ έχει τη δυνατότητα σύναψης νέας συμφωνίας μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012 με την εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων mediterreanean shipping company για την προβλήτα ΙΙ. Η COSCO υποστηρίζει ότι με τη σύμβαση παραχώρησης είχε «λάβει» και τη σύμβαση που είχε ο ΟΛΠ με την MSC για τον προβλήτα ΙΙ. Η Msc από την πλευρά της προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης.

Το δεύτερο σημείο της διαφωνίας αποτελεί η καταβολή αντιτίμου από την Cosco στον ΟΛΠ μηνιαίως, ένα ποσό που ουδέποτε έχει καταβάλλει η κινεζική εταιρεία επικαλούμενη λόγους «ανωτέρας βίας», όπως για παράδειγμα οι απεργίες των ιδιοκτητών φορτηγών και των λιμενεργατών, εξαιτίας των οποίων υποστηρίζει ότι έχασε χρήματα.

Ένα τρίτο σημείο διαφωνίας είναι η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ, καθώς η Cosco θέτει ως προϋπόθεση την απομάκρυνση των πετρελαιοειδών σε νέο χώρο, που βρίσκεται εκτός της περιοχής για την οποία έχει γίνει η παραχώρηση.

Αναφορικά με τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, ο κ. Ανωμερίτης σχολίασε ότι ο διαγωνισμός θα έπρεπε να είχε τελειώσει από το 2007. «Από το 2001 έχει μπει υπογραφή για να έρθει το τρένο από το Θριάσιο στο Ικόνιο. Για 17 χιλιόμετρα τρένου, πέρασαν 10 χρόνια» σημείωσε με νόημα. Επίσης, εξέφρασε την επιθυμία του ΟΛΠ να μετάσχει η Cosco στο διαγωνισμό για το Θριάσιο.

Πηγή: newscode.gr