ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν πέρασε των τροϊκανών - Ήπιες επιβαρύνσεις στα ακίνητα

Δεν πέρασε των τροϊκανών - Ήπιες επιβαρύνσεις στα ακίνητα

Αν τα έσοδα φτάσουν τους στόχους, θα μειωθούν εκ νέου οι συντελεστές

Ηπιότερο θα είναι τελικά το καθεστώς φορολόγησης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε χωριά και οικισμούς.

Έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις Υπουργείου Οικονομικών και τρόικας, αποφασίστηκαν στοχευμένες ρυθμίσεις προκειμένου να μην υπερφορολογηθούν τα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά και ουσιαστικά τα έσοδα είναι μηδενικά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από τους εκπροσώπους των δανειστών μας προβλέπεται:

- Μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου για τα κτίσματα με πολύ χαμηλή αντικειμενική αξία. Σήμερα ο συντελεστής του βασικού φόρου αγγίζει τα 2.3 ευρώ / τ.μ. για κτίσματα σε περιοχές με τιμή ζώνης 500 ευρώ/τ.μ. και 2.8ευρώ/τ.μ. σε περιοχές μέχρι 750 ευρώ/τ.μ.

- Ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων αλλά εντός οικισμών. Καμία μείωση πάντως δεν προβλέπεται για τα ακίνητα σε μεσαίας και υψηλής αξίας. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει νέα μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, για τον οποίο πάντως πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την κατάργηση του. Το σενάριο της μείωσης πάντως κερδίζει περισσότερο έδαφος, καθώς τα έσοδα δεν επιτρέπουν περαιτέρω ελάφρυνση.

Ως νίκη πάντως παρουσιάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών τη "ρήτρα εισπραξιμότητας του ΦΑΠ", την οποία αποδέχθηκε η τρόικα και αναφέρει πως αν τα έσοδα από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 φθάσουν ή υπερβούν το 80% του συνολικού ποσού που έχει βεβαιωθεί τότε οι συντελεστές υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα μειωθούν κατά 10%.

Διαβάστε επίσης:

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους φόρους ακινήτων

Φοροκαταιγίδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

«Καπέλο» φόρου στους ενοικιαστές!

Οι παγίδες με τους φόρους στα ακίνητα