ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνιμος φόρος σε όλα τα ακίνητα από το 2014

Μόνιμος φόρος σε όλα τα ακίνητα από το 2014

Νέος μόνιμος φόρος σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα επιβάλλεται από το 2014 με τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος αντικαθιστά το έκτακτο τέλος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Τα έσοδα που θα πρέπει να βεβαιωθούν από τον Ενιαίο Φόρο ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα δοθεί προς διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων επιβαρύνσεις θα προκύψουν για όσους έχουν μονοκατοικίες με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσμστα τα περισσότερα εκ των οποίων ούτε καν ενοικιάζονται, εντός σχεδίου οικόπεδα με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, αγροτεμάχια και άλλες εκτάσεις εκτός σχεδίου.

Κερδισμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων και μέχρι σήμερα πλήρωναν μόνο το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ. Επίσης, όσοι κατέχουν οικόπεδα-«φιλέτα» και μεγάλα ακίνητα.

Στο νέο σχέδιο για την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, οι βασικές ρυθμίσεις προβλέπουν ότι:

1) Καταργείται από την 1/1/2014 το «χαράτσι» (το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων) το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα

2) Καταργείται από την 1/1/2014 ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που επιβαρύνει όσους φορολογούμενους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

3) Επιβάλλεται από την 1/1/2014 Ενιαίος Φόρος Ακινήτων σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.). Με το νέο φόρο θα επιβαρύνονται δηλαδή επιπλέον:

- όλα τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτίρια επαγγελματικής στέγης που έχουν ξενοικιαστεί κι έχουν μείνει «κενά»,

-τα εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται

-οι αγροί, τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.

Διαβάστε επίσης:

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον ενιαίο φόρο ακινήτων