ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Έρχονται επώδυνες αλλαγές στις συντάξεις

Ασφαλιστικό: Έρχονται επώδυνες αλλαγές στις συντάξεις

«Μαχαίρι» στις πρόωρες συντάξεις και μοντέλο ΙΚΑ για τα «ευγενή» Ταμεία των ΔΕΚΟ προβλέπει το σχέδιο για το Ασφαλιστικό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ενώ περικοπές θα έρθουν από το 2014 στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ.

Δυσάρεστες αλλαγές περιμένουν περίπου 350.000 ασφαλισμένοι, που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν να αποχωρήσουν πριν από το 62ο έτος.

Στο επίκεντρο του διαλόγου για το Ασφαλιστικό είναι η δραστική μείωση των πρόωρων συντάξεων. Χαμένοι θα είναι όσοι έχουν μέχρι σήμερα συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, αλλά δεν έχουν «πιάσει» το όριο ηλικίας.

Σημειώνεται ότι όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1η Ιανουαρίου θα πάρουν πλήρη σύνταξη στα 67 έτη και μειωμένη στα 62 (ή πλήρη στα 62 με 40 χρόνια εργασίας).

Το θέμα των συντάξεων άνοιξε αυτή την περίοδο, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των αποχωρήσεων αυξάνεται ραγδαία, ενώ δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για εξοικονόμηση δαπανών ύψους 632 εκατ. ευρώ από τη μείωση των συνταξιοδοτήσεων.

Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα τεθούν επί τάπητος στην επιτροπή ειδικών που αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Μεταξύ άλλων, αναμένονται:

- Αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων για τους ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

- Περικοπές στο εφάπαξ από την 1η Ιανουαρίου και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούνιο.

- Επανεξετάση των προϋποθέσεων για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση.

- Η κατάργηση της βασικής σύνταξης (220 ευρώ) για όσους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αποχωρήσουν μέσα στο 2014.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι προλαβαίνουν να βγουν στη σύνταξη

Ψαλίδι στις συντάξεις για δικαιούχους 62 ετών και κάτω!

Έρχονται μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ το 2014