ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στα οικονομικά επιτελεία για το νέο πανευρωπαϊκό στρες τεστ

Συναγερμός στα οικονομικά επιτελεία για το νέο πανευρωπαϊκό στρες τεστ
Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι, όπως πληροφορείται το Newscode.gr, η αποστολή από την ευρωπαϊκή ανεξάρτητη αρχή στην Τράπεζα της Ελλάδας..

Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι, όπως πληροφορείται το Newscode.gr, η αποστολή από την ευρωπαϊκή ανεξάρτητη αρχή στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) των κανόνων - κριτηρίων του επόμενου πανευρωπαϊκού τραπεζικού στρες τεστ.

Στην ουσία, όμως, η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση του, έχει ξεκινήσει. Στα τραπεζικά επιτελεία έχει σημάνει συναγερμός και οι συσκέψεις διαδέχονται η μια την άλλη. Παράλληλα, προετοιμάζονται επισκέψεις, ακόμα και κορυφαίων διοικητικών παραγόντων, στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης, προκειμένου να γίνουν ενημερώσεις και να καθησυχαστούν όσοι εξακολουθούν να ανησυχούν για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Μια τέτοια επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα στο Λονδίνο ο επικεφαλής της Εθνικής, κ.Απόστολος Ταμβακάκης, ενώ ανάλογες τέτοιες επισκέψεις έκαναν τις αμέσως προηγούμενες μέρες ανώτατα τραπεζικά στελέχη κι άλλων ελληνικών ομίλων. Το μήνυμα αυτών των πρωτοβουλιών είναι ένα και μοναδικό και συνοψίζεται στα εξής:

Ενώ στο εξωτερικό, ήταν η χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσε το τσουνάμι της γενικότερης οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα ήταν τα δημοσιονομικά προβλήματα που απείλησαν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Κι αυτό είναι πλέον κάτι παραπάνω από σαφές.

Τέλος, κοινή είναι η αίσθηση μεταξύ των μελών του εγχώριου τραπεζικού λόμπι ότι και σε αυτό το δεύτερο πανευρωπαϊκό στρες τεστ, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, ακόμα κι αν τα κριτήρια του είναι πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με το προηγούμενο.

Πηγή: newscode.gr