ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ύφεση Σοκ: Μείωση 6,6% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση

Ύφεση Σοκ: Μείωση 6,6% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ανακοίνωσε σήμερα μείωση 6,6% του ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου σε ετήσια βάση, σύμφωνα με μη εποχικά..

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ανακοίνωσε σήμερα μείωση 6,6% του ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου σε ετήσια βάση, σύμφωνα με μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, λόγω της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Τον προηγούμενο μήνα η στατιστική αρχή είχε ανακοινώσει ρυθμό συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας κατά 6,6% στο τέταρτο τρίμηνο, βάσει όμως εποχικά διορθωμένων στοιχείων. Η ύφεση φτάνει στο μεγαλύτερο σημείο της στο Δ’ τρίμηνο. Αντίστοιχα στο Γ’ τρίμηνο η ύφεση διαμορφώθηκε στο -5,1%, στο Β’ τρίμηνο -5% και στο τρίμηνο -0,7%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 6,7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2009. Μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 1,9% όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 8,6%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 7,6% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2009.

Αύξηση κατά 12,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν μείωση κατά 3,2%. Οι μεταβολές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 27,8%, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση των άλλων συνιστωσών του ΑΕΠ

Πηγή: newscode.gr