ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση φόρου για τα ξενοίκιαστα ακίνητα ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Μείωση φόρου για τα ξενοίκιαστα ακίνητα ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Τη μείωση των συντελεστών του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, τα αστικά οικόπεδα και τα διατηρητέα κτίρια, ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν ότι πρέπει νααποποινικοποιηθεί άμεσα η αντικειμενική αδυναμία καταβολής των φόρων.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κάνουν λόγο για «σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας του νέου φόρου» και ζητούν άμεσα αλλαγές.

Παράλληλα, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν ότι η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να κάνουν οποιοδήποτε συμβόλαιο, άσκηση αγωγής ή άλλης δικαστικής ενέργειας, καλούνται να προσκομίζουν πιστοποιητικά από τις ΔΟΥ που να πιστοποιούν όχι μόνο ότι έχουν δηλώσει το ακίνητο στη δήλωση ενιαίου φόρου ακινήτων, αλλά και ότι έχουν καταβάλει τον αναλογούντα φόρο όχι μόνο για το προκείμενο ακίνητο, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα ακίνητά τους, αποτελεί στην πραγματικότητα τροχοπέδη στις εμπράγματες συναλλαγές και στην απονομή της δικαιοσύνης.

Αυτό συμβαίνει διότι, όπως επισημαίνουν, «η σχετική διάταξη πέρα από τα σοβαρότατα ζητήματα συνταγματικότητας, δυσχεραίνει υπέρμετρα τις συναλλαγές, αυξάνει την γραφειοκρατία, εκθέτοντας τον πολίτη στην ταλαιπωρία και στις ουρές των εναπομεινασών Δ.Ο.Υ. για την παραγγελία και στη συνέχεια για την παραλαβή του σχετικού πιστοποιητικού.

Επίσης, αναφέρουν ότι στερεί από τους πολίτες το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, εφόσον αυτοί δεν θα μπορούν να ασκήσουν κανέναν δικαίωμά τους, όπως για παράδειγμα να ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα για την καταπάτηση της περιουσίας τους, εάν δεν έχουν πρώτα εξοφλήσει τον αναλογούντα φόρο για το σύνολο της περιουσίας τους.