ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λ. Κατσέλη: «Φιλόδοξος στόχος και πολύ δύσκολος να πιαστεί τα 50 δις»

Λ. Κατσέλη: «Φιλόδοξος στόχος και πολύ δύσκολος να πιαστεί τα 50 δις»
«Να μετράμε τα λόγια μας» σύστησε η Λούκα Κατσέλη στους...

«Να μετράμε τα λόγια μας» σύστησε η Λούκα Κατσέλη στους συναδέλφους της, παραχωρώντας μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στον ΑΝΤ1 9.72.

Με αφορμή ερώτηση, για τις πρόσφατες δηλώσεις του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, περί πιθανής εμπλοκής της ΝΔ, στο τρομολαγνικό e-mail που έκανε το γύρο του διαδικτύου, η Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «επειδή περνάμε μια κρίση, επειδή όλα τα πνεύματα είναι οξυμένα αυτή την εποχή, όλοι μας πρέπει να μετράμε τα λόγια μας, πολύ προσεκτικά. Και να μη δίνουμε, όσο το δυνατόν, αφορμές για συγκρούσεις. Έχουμε αρκετά προβλήματα να επιλύσουμε, ας κοιτάξουμε το πρόβλημα, ας κοιτάξουμε τις λύσεις, ας κοιτάξουμε μπροστά, και ας δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στον κόσμο ο οποίος το έχει ανάγκη».

«Πώληση ακινήτων γίνονταν και θα συνεχίσει…»

Η Λούκα Κατσέλη, χαρακτήρισε ακόμη «φιλόδοξο στόχο και πολύ δύσκολο να πιαστεί», την αποκόμιση 50 δις, από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τονίζοντας ωστόσο, πως αυτή ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
Όπως μάλιστα ξεκαθάρισε η αξιοποίηση περιλαμβάνει και πωλήσεις ακινήτων «Η πώληση και ακινήτων, μετοχοποίηση γίνεται και θα γίνεται, δεν είπε κανένας ότι δεν θα υπάρξει πώληση ακίνητης περιουσίας ή κινητής περιουσίας ή μετοχοποίηση. Αυτά έχουν γίνει στο παρελθόν και θα γίνουν. Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός και έχει σημασία είναι ότι δε θα γίνει μαζική πώληση γης και αυτό γιατί η γη είναι κάτι το οποίο είναι ένας εθνικός πλούτος.»

Η Υπουργός Εργασίας άφησε ακόμη «παράθυρο» για αλλαγή του μέτρου της μειωμένης αποζημίωσης από προαναγγελθείσα απόλυση. «Αυτή τη στιγμή να δούμε πως θα εφαρμοστεί, να το αξιολογήσουμε και εδώ είμαστε, εάν χρειαστεί να γίνουν προσαρμογές κάποια στιγμή θα γίνουν» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «αν χρειαστεί κάποτε να γίνουν προσαρμογές και βλέπουμε ότι δημιουργούνται προβλήματα είναι όλοι ανοιχτοί να το αξιολογήσουν».

Για ενιαίο μισθολόγιο

Σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο και τη διγλωσσία Ραγκούση-Μπεγλίτη, που ανέδειξε η ΝΔ, υπογράμμισε ότι εάν «ένας υπάλληλος κάνει την ίδια δουλειά και βρίσκεται σε δυο διαφορετικούς οργανισμούς, σε δυο διαφορετικά Υπουργεία, δεν βλέπω το λόγο γιατί να αμείβεται διαφορετικά» χωρίς να εξαιρέσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον οποίο τον διαχωρισμό είχε κάνει μερικές ώρες νωρίτερα ομ Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν σημαίνει ενιαίο μισθολόγιο ότι όλοι παίρνουν τα ίδια. Υπάρχουν ειδικές συνθήκες, θα υπάρχουν κλίμακες απόδοσης και ο σχεδιασμός αυτού του μισθολογίου και των κλιμακίων τα οποία θα υπάρξουν θα έχουν τεράστια σημασία για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του έργου, π.χ εμείς στο Υπουργείο μας, το σώμα επιθεωρητών είναι 24ωρου βάσεως, δεν μπορεί να πληρώνεται ο επιθεωρητής ο οποίος επί 24ωρου βάσεως πρέπει να είναι με το ακουστικό στο χέρι το ίδιο με έναν υπάλληλο ο οποίος είναι 9 με 3 στο γραφείο του».

«Δεν έρχονται νέα μέτρα»

Η Υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ακόμη ότι δεν έρχονται άλλες μειώσεις μισθών, ή αυξήσεις φόρων. Ισχυρίστηκε ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις παρά τη «δύσκολη κατάσταση στα ασφαλιστικά». Τόνισε πως δεν ζητιέται από την τρόικα περικοπή του 13ου -14ου μισθού, παρατηρώντας ωστόσο ότι στην πράξη κάτι τέτοιο ήδη συμβαίνει «…αυτό δεν σημαίνει ότι στην αγορά σε κατάσταση ύφεσης και κρίσης ο εργοδότης δεν ζητάει παράτυπα από τον εργαζόμενο να μειώσει τον μισθό του. Αυτό συμβαίνει, είναι μια αγορά η οποία είναι άναρχη ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, δεν έχει σχέση με πολιτικές του Υπουργείου αλλά έχει σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά» ενώ τέλος χαρακτήρισε τρελά τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή.

«Είναι τρελό, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε θεσμικός τρόπος να γίνει, ούτε είναι κάτι εφικτό, ούτε είναι κάτι που κανένας θα το ήθελε, ούτε εμείς ούτε οι εταίροι μας. Και αν υπάρχει κάτι σε αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνουμε, είναι ότι όλοι οι εταίροι μέσα στην Ευρώπη έχουν κάθε κίνητρο η Ελλάδα να πάει καλά» κατέληξε η Υπουργός Εργασίας.

Για τους οίκους αξιολόγησης

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί νομικά εναντίον των οίκων αξιολόγησης, σημείωσε πως «πρέπει όλη μαζί η Ευρώπη, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, να αναλάβουν αυτή την ευθύνη και πραγματικά να γίνουν πολύ πιο αυστηροί οι κανόνες και οι όροι, και για τους οίκους αξιολόγησης αλλά θα έλεγα όχι μόνο για αυτό, και για τους φορολογικούς παραδείσους, και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα».