ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με βάση τα τεκμήρια η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τους άνω των 18

Με βάση τα τεκμήρια η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τους άνω των 18

Στο εισοδηματικό όριο για την υποχρεωτική ή μη υποβολής της φορολογικής δήλωσης, για τους νέους άνω των 18 ετών, προσμετράται πλέον και το «πραγματικό» ή «τεκμαρτό» εισόδημα, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλήτο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με όσα δρομολογούνται, οι νέοι άνω των 18 ετών που θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα, θα υποχρεωθούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα ή εκείνο που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης ξεπερνά τα 3.000 ευρώ ετησίως.

Με το προηγούμενο καθεστώς, λαμβανόταν υπόψη μόνο το φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο εισόδημα και όχι το πραγματικό ή το τεκμαρτό.

Για παράδειγμα, προστατευόμενο τέκνο που το 2013 είχε στην κατοχή του π.χ. ένα ΙΧ αυτοκίνητο με τεκμήριο διαβίωσης 4.000 ευρώ, ακόμα και αν το εισόδημά του ήταν μηδενικό, θα υποχρεωθεί να εκδώσει ΑΦΜ και κλειδάριθμο και να υποβάλει δήλωση το 2014.

Από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος απαλλάσσονται τα πρόσωπα που θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο και στα οποία περιλαμβάνονται:

α) Ο ή η σύζυγος που δεν έχει φορολογητέο εισόδημα.

β) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα.

γ) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης στο εσωτερικό. Ειδικά για τα τέκνα αυτά, καθώς και για τα τέκνα που δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

δ) Τα άγαμα τέκνα τα οποία δεν υπάγονται στην προηγούμενη περίπτωση, εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

ε) Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω.

στ) Οι ανιόντες και των δύο συζύγων.

ζ) Οι αδελφοί και οι αδελφές και των δύο συζύγων που είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω.

η) Οι ανήλικοι ορφανοί από πατέρα και μητέρα συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό οποιουδήποτε από τους συζύγους.

Όλα τα παραπάνω πρόσωπα, με εξαίρεση την περίπτωση των συζύγων, «θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω».