ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Στην τελική ευθεία είναι το -νέο- σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του κυβερνητικού στρατοπέδου, αναμένεται να υιοθετήσει ένα ηπιότερο μοντέλο φορολόγησης.

Η βασική «φιλοσοφία» είναι η φορολόγηση του κάθε ακινήτου χωριστά, με μειωμένους συντελεστές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε διαρρεύσει. Επιπλέον, θα επιβληθεί Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) στα ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο τελικό σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα κινείται στο «πνεύμα» των αλλαγών που προώθησαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο σχέδιο προβλέπεται η απαλλαγή από τον φόρο για τα αγροτικά και τα κτηνοτροφικά κτίσματα.

Οι συντελεστές του ΦΑΠ θα είναι από 0,1% έως 1%.

Μεγάλες θα είναι οι μειώσεις στον φόρο για χωράφια, βοσκοτόπια και δασικές εκτάσεις, καθώς και για τα οικόπεδα.

Για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες (κτίσματα), δεν αναμένονται ουσιώδεις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές.

Σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις, αναμένεται η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων σε 9.000 ευρώ (από 7.000 ευρώ στο αρχικό σχέδιο), με προσαύξηση 1.000 για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.

Τέλος, προβλέπονται σημαντικές μειώσεις συντελεστών για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα, καθώς και για τα κτίρια ειδικών χρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Φόρος Ακινήτων: Πόσα θα πληρώσετε – Αναλυτικά παραδείγματα (vid)

ΠΟΜΙΔΑ: Ληστρικός ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Αυτό είναι το NON PAPER της ΝΔ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Προς συμφωνία στην κυβέρνηση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων