ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαράτσι 20 ευρώ στις επιχειρήσεις υπέρ ...κατασκηνώσεων

Χαράτσι 20 ευρώ στις επιχειρήσεις υπέρ ...κατασκηνώσεων

Ένα νέο «χαράτσι» καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις έως τις 29 Νοεμβρίου, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορά 20 ευρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (ΕΛΠΚ).

Η εισφορά είχε νομοθετηθεί το 2011 για όσους εργοδότες επιβαρύνονταν με εισφορά υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Σε προηγούμενη εγκύκλιο που είχε εκδώσει η Διεύθυνση Εσόδων του ΙΚΑ, μέσα στον Αύγουστο, διευκρινιζόταν ότι θα δοθούν οδηγίες για την εφαρμογή της διάταξης και αναφερόταν ότι δεν θα αφορά τελικά στα έτη 2011 και 2012.

Και αυτό γιατί η εργοδοτική εισφορά υπέρ του οργανισμού Εργατικής Εστίας έχει καταργηθεί (μαζί με αυτή την εισφορά θα εισπράττονταν τα 20 ευρώ ανά εργαζόμενο) ενώ, παράλληλα, μεταφέρθηκε στον ΟΑΕΔ ο σχετικός πόρος ως έσοδο του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε διευκρινιστική εγκύκλιο του ΙΚΑ, η εισφορά είναι ετήσια και αφορά κάθε εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Η είσπραξη της εισφοράς αφορά όσους εργαζόμενους εργάστηκαν τον περασμένο Αύγουστο έστω και μία ώρα την ημέρα, καθώς επίσης και τους εργαζόμενους στην οικοδομή. Για τους υπαλλήλους που προσελήφθησαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου, οι εργοδότες δεν έχουν αυτή την υποχρέωση.

Οι υπόχρεοι για την καταβολή της εισφοράς εργοδότες έχουν ήδη λάβει e-mail με οδηγίες, σχετικά με το πώς πρέπει να συνταχθεί η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση,.

Σημειώνεται ότι αν δεν καταβληθεί το ποσό της εισφοράς, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις για τον καταλογισμό και την αναγκαστική είσπραξη, με τις προβλεπόμενες επιβαρύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επιβληθούν και κατασχέσεις, ενώ το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη καταβολή ισούται με το ετήσιο επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ επί της εισφοράς.

Συνεπώς, οι υπόχρεοι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, με ενιαία κίνηση, τόσο τις τρέχουσες εισφορές μισθολογικής περιόδου Οκτωβρίου 2013, όσο και τις εργοδοτικές εισφορές των 20 ευρώ που αντιστοιχούν σε κάθε εργαζόμενο.