ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 8 δισ. ευρώ η αξία της ακίνητης περιουσίας των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ

Στα 8 δισ. ευρώ η αξία της ακίνητης περιουσίας των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ
Στον ορισμό των πρώτων συμβούλων που θα συμβάλλουν στις αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσει την σήμερα η κυβέρνηση. Οι σύμβουλοι, που θα...

Στον ορισμό των πρώτων συμβούλων που θα συμβάλλουν στις αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσει την σήμερα η κυβέρνηση. Οι σύμβουλοι, που θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής, θα αναλάβουν την επέκταση της σύμβασης του διεθνούς αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», την αποκρατικοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί με την τρόικα και θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση της Βουλής. Παράλληλα, έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει "κλείσει" το θέμα της πρόσληψης συμβούλων για τη συντριπτική πλειονότητα των σχεδίων.

Για το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο υπουργός ανέφερε ότι ο έως τώρα σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει αριθμό ακινήτων, αλλά τον τρόπο προσέγγισης για την αξιοποίησή τους.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται πάνω στο σχέδιο πώλησης ακινήτων από μη εισηγμένες, η αξία των οποίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε ημερίδα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε και νέες αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης.

Ωστόσο, επιστήμονες που μετείχαν στο συνέδριο προχώρησαν σε εκτιμήσεις για την ανεργία, εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί να φθάσει και στο 16,5%. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης εμφανίστηκε αντίθετος με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως τόνισε, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις τράπεζες και τα ταμεία, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Πηγή: newscode.gr