ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κι άλλη «μαύρη τρύπα» από τα τέλη κυκλοφορίας!

Κι άλλη «μαύρη τρύπα» από τα τέλη κυκλοφορίας!

Κίνδυνος για νέα μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό αναμένεται να δημιουργήσει η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, στο 10μηνο του έτους υπάρχει «τρύπα» 132 εκατ. ευρώ, αφού ο στόχος ήταν για είσπραξη 258 εκατ. και μέχρι στιγμής στα κρατικά ταμεία μπήκαν 126 εκατ. ευρω.

Την ίδια περίοδο πέρυσι, τα έσοδα από τα τέλη ήταν 244 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του έτους ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι θα έχει εισπράξεις 1,22 δις ευρώ έναντι 1,3 δις ευρώ το 2012.

Έρχεται νέα μαζική κατάθεση πινακίδων

Τα στοιχεία των εσόδων αναμένεται να παρουσιάσουν νέα υστέρηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου θα ενταθεί το φαινόμενο κατάθεσης των πινακίδων, αφού οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα επιχειρήσουν να αποφύγουν τα τέλη κυκλοφορίας, τα ασφάλιστρα (και τα πρόστιμα στα ανασφάλιστα) και κατά περίπτωση το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Την ίδια ώρα, εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων (κυρίως σε νησιά και τουριστικές περιοχές) έχουν ήδη καταθέσει πινακίδες στο στόλο τους που εκτιμάται κοντά στις 250.000 οχήματα.

pinakides

Καταργούν τα μηδενικά τέλη

Ένα από τα σενάρια της κυβέρνησης είναι να καταργήσουν τα λεγόμενα μηδενικά τέλη, που αφορούν αυτοκίνητα τα οποία εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους και μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

Παράλληλα, επανέρχεται το σενάριο καταβολής των τελών κυκλοφορίας ανά διαστήματα προκειμένου οι οδηγοί να μην πληρώσουν τέλη για όλο το χρόνο, αλλά για τους μήνες που κάνουν χρήση του οχήματός τους. Αυτό το σενάριο, αν και δίκαιο, απορρίπτεται συνεχώς, αφού θα δημιουργήσει νέα τρύπα στα κρατικά έσοδα.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB