ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ: «Τα ευρωομόλογα δεν είναι η καλύτερη μορφή αλληλεγγύης»

Μέρκελ: «Τα ευρωομόλογα δεν είναι η καλύτερη μορφή αλληλεγγύης»
Σε κίνηση «παραχώρησης» πρόκειται να προχωρήσει η Γερμανίδα...

Σε κίνηση «παραχώρησης» πρόκειται να προχωρήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς θα ταχθεί υπέρ μιας επιμήκυνσης της γερμανικής συνεισφοράς στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, υποστήριξε πηγή της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας στη Γερμανία.

Η καγκελάριος, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με βουλευτές της συμπολίτευσης, αναφέρθηκε στην επιμήκυνση της γερμανικής συνεισφοράς στο Μηχανισμό που θα βοηθά κράτη μέλη της ευρωζώνης με δημοσιονομικές δυσχέρειες, μετά από τα μέσα του 2013.

Όπως έχει σήμερα η συμφωνία για το Μηχανισμό, το Βερολίνο θα πρέπει μέσα στο 2013 να καταβάλει 11 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και άλλα 11 δισεκατομμύρια τα τρία επόμενα έτη.

Αντί αυτού, η καγκελάριος Μέρκελ θέλει να γίνουν πέντε ετήσιες δόσεις των 4,4 δισ. ευρώ εκάστη, ούτως ώστε ο γερμανικός προϋπολογισμός το 2013 να έχει λιγότερες δαπάνες, ακριβώς επειδή το έτος εκείνο θα γίνουν στη Γερμανία γενικές εκλογές.

Σχετικά με τα ευρωομόλογα εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή της στην έκδοσή τους, σημειώνοντας ότι δεν είναι η καλύτερη μορφή αλληλεγγύης για τη νομισματική ένωση των χωρών της ευρωζώνης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι αποκαλούμενες «ρήτρες συλλογικής δράσης» που θα επιτρέπουν την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους του κράτους-μέλους της ευρωζώνης, εάν η πλειοψηφία των πιστωτών το αποφασίσει.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι για να γίνει δεκτό το ιρλανδικό αίτημα περί μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, θα πρέπει να συνοδεύεται και από παραχωρήσεις.