ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη μικρότερες επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών, έναντι είτε του φορολογικού φορτίου που επωμίζονται σήμερα, είτε των αρχικών προβλέψεων του νομοσχεδίου.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως τα ακίνητα θα φορολογηθούν με ενιαίο τρόπο, ότι το συνολικό ύψος θα παραμείνει στο επίπεδο του 2013, αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ελάφρυνση για το 75% των νοικοκυριών.

Σημειώνεται πάντως ότι η τρόικα δεν πιστεύει ότι με τους συντελεστές και τη φορολογική βάση που περιλαμβάνει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, θα μπορέσουν να εισπραχθούν 2.9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο στόχο που έχει τεθεί.

Διπλός φόρος πάνω από τα 300.000 ευρώ

Ο φόρος θα είναι μικρότερος, σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, αλλά και μόνιμος πλέον για τη χαμηλή και μεσαία ιδιοκτησία. Οι «έχοντες» ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν «διπλό» φόρο.

akinita1



Το σχέδιο νόμου προβλέπει την αποπληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων και του συμπληρωματικού φόρου σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο νέου τύπου ΦΑΠ, θα έχει αυξημένο αφορολόγητο όριο στις 300.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ που είναι σήμερα, καθώς και περισσότερους συντελεστές αφού από πέντε γίνονται έξι, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη προοδευτικότητα. Οι συντελεστές θα κυμαίνονται από 0,2% έως και 1% για ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.

Πέρα από το νέου τύπου ΦΑΠ, οι έχοντες, όπως άλλωστε και όλοι οι ιδιοκτήτες, καλούνται με βάση το νομοσχέδιο να καταβάλουν το 2014 φόρο για κάθε ακίνητο που κατέχουν, από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας.

Από το φόρο, πάντως, απαλλάσσονται πλήρως τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα, μειώνεται η φορολογία στα οικόπεδα, ενώ καταργούνται και οι συντελεστές προσαύξησης των αγροτεμαχίων για απόσταση από τη θάλασσα.

Διαβάστε επίσης:

Θεοχάρης: Δεν πέφτουν οι αντικειμενικές γιατί θα μειωθούν τα έσοδα!

Σε έξι μηνιαίες δόσεις ο νέος φόρος ακινήτων