ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επιχειρηματίες "τα βάζουν" με τις τράπεζες

Οι επιχειρηματίες "τα βάζουν" με τις τράπεζες
Την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά , μετά και την νέα ενίσχυση των τραπεζών από το ελληνικό δημόσιο...

Την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά , μετά και την νέα ενίσχυση των τραπεζών από το ελληνικό δημόσιο με εγγυήσεις ύψους 30 δις ευρώ, ζητούν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, επισημαίνοντας την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις από την στάση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ότι αφορά την δανειοδότηση τους.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε ότι «Το τραπεζικό μας σύστημα φέρει αυξημένες ευθύνες για τη σημερινή κρίση της οικονομίας μας. Με την πιστωτική πολιτική που ακολούθησαν οι τράπεζες την εποχή της ταχείας ανάπτυξης, συνέβαλαν ουσιαστικά στη σημερινή υπερχρέωση των νοικοκυριών, καθώς και στη στρεβλή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, υποβαθμίζοντας τη σκοπιμότητα της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων τους, αλλά και την αναγκαιότητα ενδυνάμωσής τους μέσω συγχωνεύσεων, τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, αυτή τη στιγμή έχουν μεταβληθεί σε αποκλειστικούς φορείς κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων σε βάρος της χρηματοδότησης επενδύσεων και της ανάπτυξης γενικότερα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται στη μέγγενη εδώ και πολλούς μήνες, με τον τραπεζικό δανεισμό να γίνεται διαρκώς δυσκολότερος και ακριβότερος. Τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ για τη διευκόλυνση της δανειοδότησης, δεν επέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή απαιτείται οι εγγυήσεις που λαμβάνουν οι τράπεζες από το κράτος να μετουσιωθούν άμεσα σε χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις με αποκλειστικό γνώμονα τη ρευστότητα στην αγορά και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Το κράτος οφείλει να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε τα δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου ρευστότητας των τραπεζών να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Γιατί αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή στη ζωή χιλιάδων επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση του εισοδήματος χιλιάδων οικογενειών».

Λύση στους ασφυκτικούς όρους δανεισμού των εμπόρων από τις τράπεζες , ζητά και η ΕΣΕΕ. Όπως δήλωσε ο προεδρος της κ. Βασίλης Κορκίδης «Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία. Από την κατανομή του πακέτου εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 30 δις ευρώ, τουλάχιστον το 20%, δηλαδή 6 δις, πρέπει να πέσουν άμεσα στην αγορά.

Το ελληνικό εμπόριο χρωστάει στις τράπεζες περίπου 27 δις με το μικρότερο ποσοστό ασυνέπειας αποπληρωμής που κυμαίνεται στο 5%, όταν ο μέσος όρος των επισφαλειών είναι σήμερα 12%.

Οι εκταμιεύσεις δανείων το τελευταίο διάστημα στις ΜμΕπιχειρήσεις είναι περιορισμένες και οι απορρίψεις των αιτήσεων δανειοδότησης αγγίζουν το 80%.

Το ελληνικό εμπόριο θέλει τις ελληνικές τράπεζες να σταθούν δίπλα του και όχι απέναντί του».

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, τέλος, επεσήμαναν ότι "Οι Τράπεζες είναι κράτος εν κράτει στην Ελλάδα και επιβάλουν τις θέσεις τους στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα συνεπικουρούμενες και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Έχουν χρηματοδοτηθεί με δεκάδες δις ευρώ, τα τελευταία 2 χρόνια, από τον Έλληνα φορολογούμενο για να μπορέσουν να υπάρχουν ως επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή ψαλιδίζονται μισθοί, συντάξεις και καταρρέουν από έλλειψη ρευστότητας μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Πρέπει να υπάρξει αυστηρό δεσμευτικό πλαίσιο ώστε κάθε ευρώ διευκόλυνσης που τους παρέχεται να αποδίδεται για χρηματοδότηση αποκλειστικά στην πραγματική οικονομία με εύλογα επιτόκια.

Διαφορετικά, τότε είναι που θα βουλιάξουμε όλοι μαζί: τράπεζες, επιχειρήσεις και κράτος. Θα “ενταφιαστεί” κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

Η ευθύνη στα Υπουργεία Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητος".

Πηγή:newscode.gr