ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Πρωταθλήτρια” η Ελλάδα στη μείωση αποδοχών

“Πρωταθλήτρια” η Ελλάδα στη μείωση αποδοχών
«Πρωταθλήτρια» στην περιστολή του κόστους εργασίας και πρώτη...

«Πρωταθλήτρια» στην περιστολή του κόστους εργασίας και πρώτη στην Ευρώπη στη μείωση των δαπανών που αφορούν τις αποδοχές των εργαζομένων σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα αναδεικνύεται η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για το τέταρτο τρίμηνο του 2010 η μονάδα υπολογισμού του κόστους ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα υποχώρησε κατά -6,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στο σύνολο της ΕΕ των 27 κατά 2%.

Η επίδοση της χώρας μας είναι η πιο ανταγωνιστική, με την Ουγγαρία και την Ιρλανδία να ακολουθούν με -2,3% και -1,2% αντίστοιχα. Oλες οι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ το ίδιο διάστημα είδαν το κόστος εργασίας τους να αυξάνεται.

Το κόστος που αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκε στη χώρα μας κατά -5,5%, έναντι αύξησης 1,4% στην Ευρωζώνη και 2,1% στην ΕΕ των 27. Και πάλι, μόνο η Ουγγαρία και η Ιρλανδία μaς ακολούθησαν, με μικρότερες, όμως, μειώσεις.

Η μεγάλη βελτίωση σημειώθηκε στα μη μισθολογικά κόστη, όπου επιτεύχθηκε μείωση κατά -10,2%, όταν σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 27 σημειώθηκαν αυξήσεις 1,5% και 1,9%. Σε επίπεδο κλάδων η Ελλάδα παρουσιάζει μειώσεις αποδοχών -5% στη βιομηχανία, -9,4% στις κατασκευές και -5,1% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα -8,9%, -13,6% και -10%.

Πηγή: www.newscode.gr