ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «τρύπα» ύψους 1 δισ. ευρώ στα έσοδα οδηγεί σε νέα μέτρα

Η «τρύπα» ύψους 1 δισ. ευρώ στα έσοδα οδηγεί σε νέα μέτρα
Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσεται για την κυβέρνηση το μέτωπο των εσόδων για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του...

Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσεται για την κυβέρνηση το μέτωπο των εσόδων για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά ότι η άντληση των εσόδων δεν είναι εύκολη υπόθεση υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η πτώση που παρατηρείται στα έσοδα του πρώτου τριμήνου φτάνει μέχρι και 20% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, κάτι που ενδέχεται να διαφοροποιήσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα προβλεπόμενα μέτρα του έτους. Υπενθυμίζεται ότι για το 2011 προβλέπονται έκτακτα μέτρα ύψους 1,75 δισ. ευρώ , εκτίμηση που είχε γίνει από κοινού με την τρόικα τον Φεβρουάριο , όταν ακόμα η άσχημη κατάσταση των εσόδων δεν ήταν τόσο εμφανής. Τώρα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα εφόσον η κυβέρνηση δεν αναστρέψει την αρνητική πορεία των εσόδων.

Η «τρύπα» στα έσοδα του 2011 προκύπτει από απώλειες όπως :

- 500 εκατ. από φόρους κατανάλωσης

- 414 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων

- 100 εκατ. από τους φόρους στην περιουσία

- 99 εκατ. ευρώ από μειωμένα έσοδα της έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις

Η άσχημη κατάσταση της πορείας των εσόδων δημιουργεί ακόμα ένα πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, η οποία και πρέπει βάση του «Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής» να πάρει μέτρα ύψους τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 – 2014, ενώ για το 2011 στόχος από τις αποκρατικοποιήσεις είναι η συλλογή τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 15 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την περίοδο 2011-2012.

Πηγή: newscode.gr