ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Welt: «Η Ελλάδα θέλει να επιβάλει γερμανικούς ευρωπαϊκούς στόχους»

Die Welt: «Η Ελλάδα θέλει να επιβάλει γερμανικούς ευρωπαϊκούς στόχους»

«Η τραπεζική ενοποίηση είναι βασικό θέμα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Όμως τι το ελληνικό υπάρχει στην ατζέντα; Ένα μεγάλο μέρος προέρχεται στην πραγματικότητα από το Βερολίνο» αναφέρει η Die Welt σε σημερινό της δημοσίευμα. Με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να επιβάλει γερμανικούς ευρωπαϊκούς στόχους».

Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι η επιτυχής άσκηση της ευρωπαϊκής προεδρίας έχει μεγάλη εσωπολιτική σημασία, ωστόσο «σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής δεν μπορεί να επιβληθεί τίποτα το οποίο δεν επιθυμούν οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης». H Welt θεωρεί μεν ότι υπάρχουν διαφορετικές κατευθύνσεις από προεδρία σε προεδρία. Όπως εκτιμά, όμως, υπάρχει πάντα «μία πράξη εξισορρόπησης: Τα θέματα πρέπει να αρέσουν στην πλειοψηφία της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προωθούνται υπάκουα τα μεγάλα θέματα των κύριων παικτών».

Σύμφωνα με την Die Welt, «ο πυρήνας της ελληνικής ατζέντας είναι στην πραγματικότητα γερμανικός: Πρόκειται για την προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης. Η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης είναι ο στόχος που αναφέρεται συχνότερα στο επίσημο κείμενο του ελληνικού προγράμματος. Φυσικά παρουσιάζεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ως καθαρά ελληνική πολιτική, όμως σε κάθε περίπτωση αυτό χαροποιεί ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες». Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης, μιλώντας στην εφημερίδα του Βερολίνου, τόνισε ότι «οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας είναι κατά 100% συμβατοί με τις προτεραιότητες της ΕΕ». Η Die Welt εκτιμά ότι ακόμη και τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής ή της ανεργίας των νέων, τα οποία φαντάζουν ελληνική υπόθεση, αποτελούν επείγουσες προτεραιότητες της ΕΕ. Η σημαντικότερη λειτουργία της ευρωπαϊκής προεδρίας είναι «ψυχολογικής φύσης» καταλήγει η Die Welt.