ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Bloomberg μας παροτρύνει να πουλήσουμε γη

Το Bloomberg μας παροτρύνει να πουλήσουμε γη
Προϋπόθεση επιτυχίας του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις. ευρώ είναι να μην υποκύψει η κυβέρνηση στις πιέσεις να μείνουν σε...

Προϋπόθεση επιτυχίας του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις. ευρώ είναι να μην υποκύψει η κυβέρνηση στις πιέσεις να μείνουν σε κρατικά «χέρια» τα assets.

Σε άρθρο του στο Bloomberg με τίτλο «η Ελλάδα θα πρέπει να σπάσει τα ταμπού και να πουλήσει γη για να μειώσει το χρέος της» ο Μίλτος Καμπουρίδης managing partner στην Dolphin Capital Partners κάνει την παραπάνω επισήμανση .

«Κανένας ξένος επενδυτής δεν θα θελήσει να αγοράσει ή να νοικιάσει γη, και να του πουν τι θα πρέπει να φτιάξει πάνω σε αυτή», δηλώνει ο Μ. Καμπουρίδης. Προσθέτει ότι μερικές εταιρείες είναι πιθανό να αποθαρρυνθούν από τη γραφειοκρατία της χώρας, την οποία και χαρακτηρίζει ως «μεγάλο εμπόδιο εισόδου που κρατά μακριά τον αναταγωνισμό».

«Οι Έλληνες θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Έχουν λάθος αντίληψη για την ιδιοκτησία, λες και η γη που θα πουληθεί θα μεταφερθεί σε άλλη χώρα», σχολιάζει ο Καμπουρίδης.

«Οι πωλήσεις assets είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην προσπάθεια να σταθεροποιηθεί το επίπεδο χρέους, αν και δεν πρόκειται να αποτελέσει πανάκεια», σχολίασε από την πλευρά του και ο Silvio Peruzzo, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland που περιγράφει το στόχο της κυβέρνησης ως «πολύ φιλόδοξο».

Ο Γιάννης Πρώτης, managing director της (με έδρα την Αθήνα) CB Richard Ellis Atria, δήλωσε ότι η κυβέρνηση στέλνει μπερδεμένα μηνύματα, «αν και νομίζω πως τελικά θα βρει έναν τρόπο να απαντήσει στις ανάγκες των επενδυτών». Η εταιρεία του, είναι θυγατρική της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εμπορικών ακινήτων παγκοσμίως, παρέχει συμβουλές σε συναλλαγές στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Πηγή: newscode.gr