ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ η νέα δανειοδοτική συμφωνία Ρουμανίας-ΔΝΤ

Σε ισχύ η νέα δανειοδοτική συμφωνία Ρουμανίας-ΔΝΤ
Σε ισχύ τίθεται σήμερα η νέα προληπτικού τύπου δανειοδοτική συμφωνία μεταξύ της Ρουμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η νέα...

Σε ισχύ τίθεται σήμερα η νέα προληπτικού τύπου δανειοδοτική συμφωνία μεταξύ της Ρουμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η νέα συμφωνία εγκρίθηκε από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ στις 25 Μαρτίου και στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλονται από τις ρουμανικές αρχές για την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που ήδη, υλοποιούνται στο πλαίσιο της προηγούμενης συμφωνίας.

Με τη νέα συμφωνία οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σ’ αυτή τη διαδικασία, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι. Υπογράμμισε επίσης ότι η νέα συμφωνία επικεντρώνεται στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, καθώς και της ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Η νέα συμφωνία προβλέπει τη διάθεση ποσού περίπου 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για διάστημα 24 μηνών. Το ποσό αυτό μπορεί να αντληθεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως μια ενδεχόμενη «επίθεση» στο εθνικό νόμισμα και όπως ανακοινώθηκε, διατέθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας.