ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα διορθωθούν οι λάθος χρεώσεις στο χαράτσι

Πώς θα διορθωθούν οι λάθος χρεώσεις στο χαράτσι

Οδηγίες για τη διαδικασία της διόρθωσης λαθών στο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) που οφείλονται σε υπαιτιότητα των δήμων ή του διαχειριστή του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

Στους δήμους θα πρέπει να απευθύνονται οι φορολογούμενοι για τη διόρθωση λαθών που έχουν γίνει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) λόγω υπολογισμού λανθασμένων στοιχείων ακινήτων (για την επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης) με υπαιτιότητα των δημοτικών υπηρεσιών. Προϋπόθεση είναι, οι ιδιοκτήτες αυτοί να έχουν υποβάλει αίτηση στον δήμο για διόρθωση των λαθών αυτών μέχρι και την 15η Μαΐου 2013.

Στις περιπτώσεις αυτές, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, οι δήμοι θα εκδίδουν βεβαίωση διόρθωσης των λαθών την οποία ο ιδιοκτήτης θα πρέπει στη συνέχεια να προσκομίσει στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση για τον υπολογισμό του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτου και για να επιστραφεί το επιπλέον ποσό που τυχόν έχει καταβληθεί.

Στη βεβαίωση του δήμου που θα δίδεται στον ιδιοκτήτη του ακινήτου προκειμένου να την προσκομίσει στην ΔΟΥ, θα περιλαμβάνονται τα ορθά στοιχεία του ακινήτου, το ονοματεπώνυμο του κυρίου ή επικαρπωτή, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του, η αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του ΔΟΥ, καθώς και ρητή αναφορά ότι από υπαιτιότητα του δήμου δεν πραγματοποιήθηκαν οι διορθώσεις στο ΔΕΔΔΗΕ.

Στη βεβαίωση αναγράφεται, επίσης, ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης του πολίτη, με την οποία ζητά τη διόρθωση των στοιχείων του ακινήτου του και η οποία επισυνάπτεται σε φωτοτυπικό αντίγραφο, και επίσης ότι έχει πραγματοποιηθεί η διόρθωση των στοιχείων του ακινήτου για την επιβολή του ΤΑΠ.

Διαβάστε επίσης:

Το χαράτσι θα πληρώνεται κανονικά...μέχρι νεωτέρας

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικό το χαράτσι

Κατασχέσεις για όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι

Απόφαση –«Βόμβα» για τον Έλληνα εργαζόμενο: Νέο χαράτσι και στα κινητά