ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ και παράθυρο για μειώσεις συντελεστών

Αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ και παράθυρο για μειώσεις συντελεστών

Αλλαγές στο καθεστώς είσπραξης του ΦΠΑ με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του προβλέπει η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν στην οποία για πρώτη φορά επισημαίνεται η δυνατότητα μείωσης των υψηλών φορολογικών συντελεστών στην περίπτωση που επιτευχθεί σταθερή υπέρ απόδοση στα έσοδα και επίτευξη των στόχων.

Σε ότι αφορά το ΦΠΑ, στην έκθεση αξιολόγησης διαπιστώνεται ότι το δημόσιο έχει μεγάλες απώλειες ύψους 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση λόγω της φοροδιαφυγής που συντελείται στον τομέα αυτόν. Έτσι προβλέπεται η μεταρρύθμιση του συστήματος με νόμο τον Οκτώβριο του 2014 προκειμένου οι αλλαγές να εφαρμοσθούν από την 1.1.2015.

Μεταξύ άλλων τα νέα μέτρα για την αποτελεσματικότερη είσπραξη του ΦΠΑ θα αφορούν τη διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων για να ξεκαθαρίσει η λίστα των υπόχρεων στο φόρο, την απαλλαγή πολύ μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για να απλοποιηθεί το σύστημα, τη δημιουργία ειδικής μονάδας ελεγκτών για το ΦΠΑ και την επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.

Εξάλλου στην έκθεση προβλέπεται η αλλαγή του συστήματος παρακράτησης φόρου εισοδήματος σταδιακά από το 2015. Με βάση το νέο προτεινόμενο καθεστώς η παρακράτηση θα διενεργείται επί του συνόλου των εισοδημάτων των μισθωτών από λογιστήρια των επιχειρήσεων στα οποία εργάζονται. Σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης στην έκθεση αναφέρεται ότι εφόσον γίνει επανασχεδιασμός της αυτό θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποκλείει στη διατήρησή της έως το 2016 αλλά ενδεχομένως με μείωση της.

Για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προβλέπεται η εξίσωσή τους με τις εμπορικές τιμές τον Ιανουάριο του 2017. Τον ερχόμενο Ιούλιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο με βάση το οποίο θα γίνουν οι αλλαγές.

Διαβάστε επίσης:

«Οι Βρυξέλλες δεν ζητούν περαιτέρω απολύσεις»

Τσακαλώτος: Οι αντιφάσεις της πολιτικής του Μνημονίου δεν κρύβονται

Κομισιόν: Κίνδυνος από τα οργανωμένα συμφέροντα