ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 17 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία

Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 17 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την Τετάρτη το διετές πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία ύψους 17 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο της βοήθειας προς την πρώην σοβιετική δημοκρατία να ανακάμψει μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής.

Η οικονομική βοήθεια θα ξεκλειδώσει περαιτέρω πιστώσεις από άλλους δανειστές ύψους περίπου 15 δισ. δολαρίων, με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ουκρανίας εν μέσω της χειρότερης εσωτερικής αναταραχής από την ανεξαρτησία της το 1991.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που περιλαμβάνει εκπροσώπους τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγει το δρόμο για την άμεση εκταμίευση των πρώτων 3,2 δισ. δολαρίων για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιτρέπει την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων της χώρας και την αποφυγή μιας πιθανής χρεοκοπία. Από αυτή την πρώτη δόση, τα 2 δισ. δολάρια θα δοθούν για τη στήριξη του προϋπολογισμού.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν – Ρέντσι: Συμφώνησαν να εφαρμόσουν τη συμφωνία της Γενεύης

Τι συμβολίζει η αποκατάσταση Ελλήνων της Κριμαίας