ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«’Ενεση» 3,4 ευρώ στο ΑΕΠ κάθε 1 ευρώ στο φάρμακο

«’Ενεση» 3,4 ευρώ στο ΑΕΠ κάθε 1 ευρώ στο φάρμακο

Κάθε 1 ευρώ από το ελληνικό φάρμακο είναι «ένεση» στην ελληνική οικονομία με 3,4 ευρώ. Στην επιστημονική αυτή παραδοχή συμφώνησαν κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που έγινε στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας που οργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.

Το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι το μέλλον της Ελλάδας, αφού τα στοιχεία συγκλίνουν στο γεγονός ότι το ελληνικό φάρμακο αποτελεί πυλώνας ανάπτυξης, και οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις μπορούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στον επαναπροσδιορισμό της οικονομίας της χώρας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ομόφωνα ο ομότιμος καθηγητής και επιστ. Δ/ντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, ο καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πρόεδρος του δ.σ. και επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Νικόλαος Φίλππας, ο οικονομολόγος, διευθυντής έρευνας του ΙΟΒΕ Άγγελος Τσακανίκας και ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ Μάρκος Ολλανδέζος.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και σύμβουλος έκδοσης του Onmed.gr κα. Νατάσσα Σπαγαδώρου.

na

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Σάββα Ρομπόλη, «δεν μπορεί πλέον η οικοδομή να αποτελεί τον ηγετικό κλάδο στην Ελλάδα, καθώς δεν ευνοεί τις άμεσες διακλαδικές συνδέσεις. Αντίθετα οι ηγετικοί κλάδοι που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια είναι ο κλάδος της ενέργειας, των τραπεζών, του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής, της παραγωγής μετάλλου και δομικών υλικών και της φαρμακοβιομηχανίας.

sav

Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΚΕΠΕ Νικόλαος Φίλιππας, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου, ενώ σε ότι αφορά την Ελλάδα σημείωσε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας καθώς αποτελεί την ελπίδα ανάπτυξης της χώρας.

tsa

Ο διευθυντής έρευνας του ΙΟΒΕ Άγγελος Τσακανίκας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία τα χρόνια της κρίσης, καθώς απασχολεί 53.000 άτομα, ενώ οι εξαγωγές φαρμακευτικών προιόντων κατέχουν την 4η θέση στο σύνολο των εξαγωγών της εγχώριας μεταποίησης.

ol

Ο επιστημονικός Διευθυντής της ΠΕΦ κ. Μάρκος Ολλανδέζος, αναφέρθηκε στην ανάδειξη της φαρμακοβιομηχανίας ως αναδυόμενος αστέρας της βιομηχανίας, καθώς αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία το προσφέρουν οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις με την ανάπτυξη και την απασχόληση.

kat

Τέλος, σε παρέμβασή του ο γεν. γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικών Επισκεπτών Αντώνης Κατραμαδάκης, επισήμανε την αναγκαιότητα για εθνική φαρμακευτική πολιτική με στήριξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και ενίσχυση των ποιοτικώς παραγομενων γενόσημων φαρμάκων από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

tel

Πηγή: Onmed