ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα πρέπει να ξέρετε για την περιουσία σας

Τι θα πρέπει να ξέρετε για την περιουσία σας

Παράλληλα με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι πολίτες θα κληθούν να έρθουν αντιμέτωποι και με το φόρο ακινήτων.

Ο ΕΝΦΙΑ, όπως θα λέγεται, θα έρθει στη ζωή μας τον Ιούνιο.

Μέχρι τότε όμως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προσέξουν βασικά πράγματα και να προλάβουν προθεσμίες, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με δυσάρεστες "εκπλήξεις" από την εφορία.

Μέχρι λοιπόν το τέλος Μαΐου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν ό,τι αλλαγές είχαν στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2013, με τη γνωστή διαδικασία υποβολής της δήλωσης Ε9. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση αυτά τα στοιχεία. Σε περίπτωση λάθους, τότε θα είναι λάθος και ο φόρος που θα έρθει.

Προσοχή όμως χρειάζεται από όσους είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση μέσα στο 2014 (αγορά, πώληση, γονική παροχή, κληρονομιά κ.α.)!

Οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να δηλώσουν τα νέα δεδομένα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Είναι η προθεσμία που έχει δώσει το οικονομικό επιτελείο για τις αλλαγές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Από εκεί και πέρα, αν κάποιος π.χ. πωλήσει ένα ακίνητο, θα πρέπει να το δηλώσει μέσα σε ένα μήνα! Αυτό θα ισχύει από τον Ιούνιο και στη εξής, και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ένα μελλοντικό παράδειγμα: κάποιος πουλά ένα ακίνητο που κατείχε. Η συναλλαγή έγινε τον Ιούλιο του 2014. Η διορία για να το δηλώσει θα ειναι μέχρι τον Αύγουστο. Δηλαδή, ένα μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Γιούνκερ: Η κρίση στην ΕΕ δεν έχει τελειώσει

Μόνο μέσω τράπεζας η καταβολή των ενοικίων πάνω από 100 ευρώ

Έντονες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα