ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογική τρέλα στην Ελλάδα του 2014

Φορολογική τρέλα στην Ελλάδα του 2014

Ίδιος μισθός και οικογενειακή κατάσταση, αλλά διαφορετική φορολόγηση!

Αν προσπαθήσει να απαριθμήσει κανείς τις φορολογικές αδικίες και στρεβλώσεις της Ελλάδας, μάλλον θα χρειαστεί να γράψει ...βιβλίο!

Προσέξτε πως φορολογούνται τρεις κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι έχουν την ίδια φοροδοτική ικανότητα, πχ δεν έχουν οικογένεια, έχουν διαφορετικά επαγγέλματα, αλλά το ίδιο εισόδημα.

Παράδειγμα:

Έστω ότι ένας μισθωτός, ένας ελεύθερος επαγγελματίας και ένας εισοδηματίας από ενοίκια έχουν ο καθένας ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ.

Ο μισθωτός θα πρέπει να πληρώσει φόρο 2.300 ευρώ, ο δεύτερος από επιχειρηματική δραστηριότητα 5.200 και ο τρίτος που έχει έσοδα από ενοίκια, 3.300 ευρώ. Ίδιοι μισθοί, άγαμοι και οι τρεις, αλλά διαφορετική φορολόγηση.

Πάμε να δούμε και ένα δεύτερο παράδειγμα της ελληνικής φορολογικής τρέλας:

Δυο αυτοαπασχολούμενοι, με ετήσιο εισόδημα ο κάθε ένας της τάξεως των 20.000 ευρώ. Ο πρώτος είναι άγαμος και ο δεύτερος έχει οικογένεια με 2 παιδιά.

Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν είναι περίπου 5.200 ευρώ. Λογικό; Όχι βέβαια! Ο πρώτος έχει να συντηρήσει μόνο τον εαυτό του και ο δεύτερος μια ολόκληρη οικογένεια.. Είναι λοιπόν, δίκαιη η φορολόγηση; Δεν θα έπρεπε να υπήρχε μέριμνα για τις οικογένειες; Ή μήπως είναι τα εύκολα «θύματα»;

Διαβάστε επίσης:

Οι 5+1 φόροι που θα μας αδειάσουν την τσέπη

Φορολογική δήλωση: Πώς να αποφύγετε τις παγίδες

Τι θα πληρώσουν όσοι χάσουν την προθεσμία για το Ε9

Μας γονατίζουν στους φόρους και δεν εχουν έσοδα!