ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Τρεις οι προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Eurogroup: Τρεις οι προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να ξεκινήσει υπό τρεις προϋποθέσεις: την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία.

Αυτό δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, όπου το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Όπως εξήγησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, δεν είναι ακόμα σαφές αν είναι αναγκαία η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν τόνισε ότι σημαντικός συντελεστής για να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ο δείκτης ανάπτυξης.

Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ενημέρωσε το Eurogroup ότι οι ελληνικές αρχές θα ικανοποιήσουν τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα, ως το τέλος του μήνα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η διαδικασία για το διορισμό του νέου γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων της Ελλάδας θα γίνει με διαφανή διαδικασία. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη φορολογική διοίκηση της Ελλάδας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Aπό την πλευρά του, ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγ επανέλαβε ότι τα 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν προς την Ελλάδα μόλις ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμα. Ανέφερε ότι συνολικά ο EFSF έχει εκταμιεύσει 139,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, και απομένουν προς εκταμίευση συνολικά 3,8 δισ. Ευρώ.

H Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Όπως εξήγησε, το ΔΝΤ πρέπει να γνωρίζει ποιό ποσοστό των 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα χρειαστεί, ώστε «να ολοκληρώσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας».

Για το ίδιο θέμα ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της τρέχουσας, τέταρτης, αξιολόγησης του προγράμματος από την Τρόικα, ώστε να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι η Πέμπτη αξιολόγηση. «Έχουμε δουλειά ακόμη», πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Εγκρίθηκε η επόμενη δόση του δανείου για την Κύπρο

Ανησυχία Ρεν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Β. Σόιμπλε: Να σεβαστούμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις