ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστολή στο ΥΠΟΙΚ από οικονομολόγους της Κρήτης

Επιστολή στο ΥΠΟΙΚ από οικονομολόγους της Κρήτης

Το Υπουργείο Οικονομικών "παρανομεί" και παραβαίνει νόμους που αφορούν, τα χρονικά περιθώρια υποβολής δηλώσεων, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε το Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η πολύ ενδιαφέρουσα πραγματικά επιστολή που εστάλη σε βουλευτές του θερινού τμήματος της Βουλής και κοινοποιείται στον Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών, τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ Σαβαϊδου το, Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ Τσαβδαρή, "στήνει" στον τοίχο την Διοίκηση του Υπουργείου, η οποία την ίδια στιγμή που ζητά από τον Έλληνα πολίτη να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, δεν συμμορφώνεται με τον Νόμο προχωρώντας σε σοβαρές παραβιάσεις των ημερομηνιών που ορίζουν συγκεκριμένοι νόμοι σχετικά με την φορολόγηση των φυσικών και νομικών προσώπων.

Διαβάστε αναλυτικά τα σημεία που η κεντρική διοίκηση "παρανομεί" και τα οποία επισημαίνουν από την Κρήτη, τα μέλη του ΟΕΕ υπερασπίζοντας πολλούς φορολογούμενους, που τα τελευταία χρόνια έχουν νιώσει έντονο το συναίσθημα της φορολογικής αδικίας.

Καταλήγοντας, οι οικονομολόγοι από την Κρήτη, ζητούν δοθεί ένα μικρό διάστημα έως 28/7/2014 ώστε να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι δηλώσεις χωρίς προσαυξήσεις, ποινές και πρόστιμα και έτσι να τηρηθεί και το γράμμα και το πνεύμα του Νόμου καθώς και τη δυνατότητα αποφυγής της ποινής μη υπολογισμού των αποδείξεων δαπανών στην φορολογική δήλωση.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής
"Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας τονίσουμε εντόνως ότι ως Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος εκπροσωπώντας πάνω από 2.500 οικονομολόγους και αδειούχους λογιστές σε Χανιά και Ρέθυμνο είμαστε αντίθετοι σε πρακτικές όπου απαιτείται συμμόρφωση των πολιτών ως φορολογούμενοι και την ίδια στιγμή, για τα ίδια θέματα, δεν συμμορφώνεται με τον Νόμο η ίδια η Κεντρική Διοίκηση.

Θα σας παρακαλούσαμε όπως ελέγξετε κατά πόσο η Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών και τα Στελέχη της ΓΓΔΕ και ΓΓΠΣ συμμορφώθηκαν με τον Ν.2238/1994 άρθ 62 παρ.1 όπου αναφέρει χρονικό διάστημα 5 μηνών υποβολής των δηλώσεων, το οποίο σαφώς και δεν τηρήθηκε.

Κάποιοι από τους προαναφερόμενους ενέργησαν αυτοβούλως, δεν συμμορφώθηκαν στον Νόμο και άνοιξαν το σύστημα αντί 1η Φεβρουαρίου 2014 στις 21 Μαρτίου 2014 και ο δε επαναπροσδιορισμός των ημερομηνιών που έκαναν δεν κάλυψε την διάρκεια τον 5 μηνών που ορίζει ο Νόμος.

Παρακαλούμε όπως ελέγξτε με προσοχή αν η Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών και τα Στελέχη της ΓΓΔΕ και ΓΓΠΣ συμμορφώθηκαν με τον Ν.2238/1994 άρθρ 62 παρ 1ε όπου αναφέρει ότι το σύστημα κλείνει στις 07:00 τα ξημερώματα ενώ η Διοίκηση της Γ.Γ.Π.Σ. το έκλεισε 6 ώρες νωρίτερα αφήνοντας χιλιάδες δηλώσεις στα χέρια των λογιστών.

Επίσης παρακαλούμε όπως ελέγξετε με προσοχή αν η Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών και τα Στελέχη της ΓΓΔΕ και ΓΓΠΣ συμμορφώθηκαν με την ΠΟΛ.1146/19.5.2014 όπου αντί να ανοίξει το σύστημα υποβολής των συμπληρωματικών εμπρόθεσμων δηλώσεων 60 ημέρες μετά την έναρξη υποβολής που ορίζει ο Νόμος (σ.σ. δηλαδή από 1η Μαρτίου 2014) τελικά άνοιξε στις 7 Ιουλίου 2014 δηλαδή επτά ημέρες πριν την λήξη.

Θεωρούμε ότι αποτελεί μέγα θέμα για την κοινωνία μας η μη τήρηση των ημερομηνίων που ορίζουν συγκεκριμένοι νόμοι σχετικά με την φορολόγηση των φυσικών και νομικών προσώπων που καλούνται να καταβάλλουν σημαντικά ποσά ένεκα του νέου φορολογικού συστήματος.

Σας καλούμε όλους να δώσετε λύση στο θέμα αυτό, όχι μόνο στην δυνατότητα αποφυγής της ποινής μη υπολογισμού των αποδείξεων δαπανών στην φορολογική δήλωση («Κωδικός 049 της δήλωσης») αλλά προχωρήστε στην δυνατότητα να δοθεί ένα μικρό διάστημα έως 28/7/2014 ώστε να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι δηλώσεις χωρίς προσαυξήσεις, ποινές και πρόστιμα και έτσι να τηρηθεί και το γράμμα και το πνεύμα του Νόμου.


Ο Πρόεδρος ΟΕΕ Δυτικής ΚρήτηςΠαντελής Πετσετάκης
Η Γραμματέας ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης Ελπίδα Τσιτσιρίδη
Εκ της διοικησης Πρόεδρος - Παντελής Πετσετάκης Αντιπρόεδρος - Αντρέας ΤσιριντουλάκηςΓραμματέας - Ελπίδα Τσιτσιρίδη Οικ. Επόπτης - Παναγιώτης Σημανδηράκης Μέλος - Ελένη Βλαμάκη Μέλος - Δημήτρης Ζυμβραγουδάκης Μέλος - Αλέξανδρος Μπολάνης

Πηγη flashnews.gr

Διαβάστε επίσης

ΕΛΓΑ: Παράταση εισφοράς του 2013 μέχρι 31 Αυγούστου